Impeachment - Demokrata törvényhozó: Trump megpróbált csalni...
2020. január 24. 22:35

Trump megpróbált csalni, de rajtakapták, majd keményen dolgozott azon, hogy elfedje a történteket - állította Hakeem Jeffries New York-i demokrata párti képviselő, a Donald Trump amerikai elnök ellen indított alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) egyik impeachment-menedzsere az eljárás szenátusi tárgyalásán pénteken.

Ez volt az utolsó nap, amikor a vádat képviselő demokrata párti törvényhozók előterjeszthették vádjaikat és érveiket. Szombaton ugyanis már a Donald Trump védelmét ellátó jogászcsapat kezdi meg az érvelését.
   
A demokrata politikusok a pénteki ülésszakot az elnök ellen megfogalmazott második, a kongresszus akadályozására vonatkozó vádpontjuk részletezésének szentelték.
   
A nyitóbeszédet Hakeem Jeffries képviselő tartotta. Kifejtette: tavaly júliusban a Fehér Ház tisztségviselői teljes mértékben tisztában voltak azzal, hogy Trump elnök helytelenül járt el, amikor visszatartotta az Ukrajnának a kongresszus által megszavazott katonai segély folyósítását, de egyáltalán nem léptek fel ellene. Jeffries azt vélelmezte: a katonai segélyt végül csak azért folyósították, mert Trumpot "rajtakapták".
   
"Mérgező mocsok halmozódott fel a Pennsylvania sugárút 1600 alatt, és szerényen javaslom, hogy a mi közös munkánk legyen ennek eltakarítása az amerikai nép nevében" - fogalmazott Jeffries. A Pennsylvania sugárút 1600-as szám alatt található a Fehér Ház, azaz az elnöki hivatal.
   
A politikus többször megismételte: Donald Trump folyamatosan megpróbálta elfedni az igazságot. S szerinte ennek érdekében akadályozta a kongresszus munkáját is.
   
Jeffries után Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke és az impeachment-menedzserek csoportjának vezetője lépett a pódiumra. Úgy vélekedett, hogy az ukrajnai segély késleltetésével a Trump-kormányzat Oroszországot erősítette. Fontosnak tartotta megjegyezni a kelet-ukrajnai válsággal kapcsolatban azt is, hogy Oroszország "veszélyt jelent Európa békéjére és biztonságára".
   
"Csakis úgy rettenthetjük el Oroszországot, ha következetesen támogatjuk barátainkat, mint például Ukrajnát" - hangoztatta Schiff.

MTI
Címkék:
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Zöld böjtre hív a pannonhalmi főapát
  Hortobágyi T. Cirill OSB pannonhalmi főapát február 26-án, hamvazószerdán Facebook-oldalán tette közzé azt a felhívást, amelyben a bencés közösség tagjait, munkatársait és barátaikat „zöld böjtre” biztatja az előttünk álló nagyböjt folyamán.
 • Továbbra sem tudni koronavírus-fertőzöttről Magyarországon
  Bár a betegség európai terjedése miatt kicsi az esélye annak, hogy a koronavírus elkerülje Magyarországot, de nincsen magyar beteg Magyarország területén – jelentette be Gulyás Gergely.
 • Dike fényére várva
  Ez a kis magyarázat érthetővé teszi a verset, de ugye senki nem téved el, a vers nem a mitológiáról, hanem Trianonról szól, Áprily jellegzetesen szelíd-szomorú fájdalmát osztja meg velünk.
MTI Hírfelhasználó