Cipőtalpra nyomott feszületekkel alázzák a keresztényeket Kurdisztánban
2020. január 24. 23:40

A talpukon kereszteket ábrázoló cipőket árultak az iraki kurd autonóm terület székhelyén. A helyi keresztények tiltakoznak a megalázó, keresztényellenes termékek miatt.

Cipőtalpra nyomott feszületekkel alázzák a keresztényeket Kurdisztánban

A talpán kereszttel ellátott cipő - Kép: Aina.org

A keresztényeket sértő cipőkre asszír aktivisták bukkantak az Erbílben található Meg Mall bevásárlóközpont egyik üzletében - írta a vasarnap.hu.

A keresztények feljelentést tettek az ügyben, s a nyomozás során kiderült, hogy a termékeket Törökországból importálták. Egy FLO nevű cég Gaziantepben gyártotta a gyalázkodó cipőket.

„Lehetetlen megérteni az ilyen cselekedeteket. Állítólag a kurdok tiszteletben tartják mások vallását és a toleranciát erősítik a muszlimok és keresztények között” - mondta az egyik asszír aktivista.

A helyi asszír keresztények kitartó tiltakozásának hatására a kurd hatóságok a sajtót is bevonva látványosan elkobozták az üzletben található sértő a cipőket, eljárást viszont nem indítottak sem az eladó, sem a gyártó ellen. Dija Botrous, a Kurdisztáni Emberi Jogok Bizottságának tagja szerint más üzletekben még mindig fellelhetők a feszületet ábrázoló cipőtalppal ellátott lábbelik.

A muszlim kultúrában a cipő koszos dolgot jelent. Gyakran használják szitokszóként is a közel-keleti emberek, ráadásul az az egyik legnagyobb sértés, ha valakit megdobnak egy cipővel. 

magyarhirlap.hu / vasarnap.hu
Címkék:
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Megakasztották a Liget Budapest Projektet Karácsonyék
  Változtatási tilalmat rendelt el a Liget Budapest Projekt által érintett városligeti területre a Fővárosi Közgyűlés szerdán. Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát 18 igen szavazattal, 14 nem ellenében, egy tartózkodás mellett támogatta a testület.
 • Zöld böjtre hív a pannonhalmi főapát
  Hortobágyi T. Cirill OSB pannonhalmi főapát február 26-án, hamvazószerdán Facebook-oldalán tette közzé azt a felhívást, amelyben a bencés közösség tagjait, munkatársait és barátaikat „zöld böjtre” biztatja az előttünk álló nagyböjt folyamán.
 • Továbbra sem tudni koronavírus-fertőzöttről Magyarországon
  Bár a betegség európai terjedése miatt kicsi az esélye annak, hogy a koronavírus elkerülje Magyarországot, de nincsen magyar beteg Magyarország területén – jelentette be Gulyás Gergely.
MTI Hírfelhasználó