A zöldeket erősítheti a bécsi kormánykoalíció
2020. január 25. 11:33

– Komoly veszélyeket hordoz az Osztrák Néppártnak (ÖVP) a Zöldekkel kötött koalíciója, hiszen világnézetében egymástól távol álló politikai családokról van szó – jelentette ki Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója a szervezet tegnapi sajtóeseményén. Pócza István, a központ vezető elemzője a De boldog lesz-e Ausztria? – az Osztrák Néppárt és a Zöldek érdekházassága című tanulmányát ismertetve arra hívta fel a figyelmet, hogy a két erő szövetségéhez hasonló együttműködésben a nagyobb, konzervatív párt a kisebb, progresszív partner hatására a baloldali skálára helyeződhet át.

– Ez történt korábban a német politikában is, ahol a kereszténydemokrata CDU-ra és CSU-ra a kisebb szociáldemokraták képesek voltak a saját programjukat ráerőltetni, és a törvényhozásban is az ő szempontjaik érvényesültek – mondta Pócza. Szavai szerint a zöldpártok általában progresszív, liberális programot képviselnek, és ez Ausztriában is igaz.

– Ennek megfelelően a kormányprogramban szerepel, hogy a liberális állam alapelveinek mindenek felett érvényesülniük kell, és a Zöldek klímaváltozással kapcsolatos elképzelései végighúzódnak a kormányprogramon, ami figyelmeztető jel lehet a néppárt számára – fejtette ki a vezető elemző, arra is rámutatva, a szigorúbb migrációs politika is hangsúlyos a két párt közös programjában. Megjegyezte: a koalíciót Németország politikai tesztüzemnek tekintheti, hiszen ott is többször felmerült a konzervatívok és a Zöldek összefogása.

VOKSOL BURGENLAND

Vasárnap negyedmillió polgárt szólítanak az urnákhoz Burgenlandban; a tartományi választások a szövetségi szintű néppárti–zöld kormány első megméretése lesz koalíciójuk év eleji hivatalba lépése óta. Kismartonban két, országos szinten ellenzéki erő, a szociáldemokraták (SPÖ) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) irányít – politikailag meghökkentő koalícióban. A legutóbbi felmérés szerint az SPÖ a voksok 42, míg az Osztrák Néppárt 32, az FPÖ pedig 10 százalékára számíthat vasárnap. A tartományfőnöki poszton Hans Peter Doskozil, az SPÖ burgenlandi elnökének újraválasztására van a legnagyobb esély; a polgárok 51 százalékának bizalmát élvezi.

magyarnemzet.hu
Címkék:
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó