Két családirtás sokkolta tegnap a németeket
2020. január 25. 23:34

Felkavarta tegnap Németországot, és várhatóan kiélezi a fegyvertartási szabályokról folytatott vitát, hogy tegnap két különböző, összesen kilenc halálos áldozatot követelő vérengzésnek is lőfegyveres fiatalember lett a fő gyanúsítottja. Német hírportálok beszámolója szerint a nap folyamán Baden-Württemberg déli tartomány Rot am See településén egy 26 éves sportlövő fiatalember hat rokonával, köztük apjával és anyjával is végzett egy félautomata fegyverrel. Két további embert megsebesített – őket kórházba szállították, egyikük este még életveszélyes állapotban volt.

 

Der Tatort, die Gaststätte „Deutscher Kaiser“ in Rot am See, wurde von der Polizei weiträumig abgesperrt

Helyszínelés Rot am See-ben. Nem zárták le a fegyvervitát Foto: Tom Weller / dpa

Tegnap estig a tettes indítéka nem volt ismert, de azt feltételezik, családi dráma állhatott a háttérben. A fiatalember önmagát jelentette fel, majd a nagy erőkkel kiérkező rendőrökkel szemben nem tanúsított ellenállást. Médiabeszámolók szerint a gyanúsított büntetlen előéletű és családtagjaival együtt német állampolgár. Ugyancsak tegnap derült fény arra, hogy egy egész arzenállal rendelkező 19 éves fiatalember végezhetett – legalább tizenkét lövést leadva – egy család három tagjával ugyancsak Dél-Németországban, Starnberg bajor településen. Ez még két hete történt, de a hatóságok előtt csak mostanra vált világossá, hogy nem az egyik áldozat végzett családtagjaival, majd saját magával, hanem meghamisították a nyomokat. Az indíték ebben az esetben is ismeretlen egyelőre.

Fél éve lapunk is beszámolt arról, hogy egyre több lőfegyvert vásárolnak Németországban, és ez politikai kampánytémává is vált. Csak a bajor tartományi fővárosban, Münchenben 65 ezer a regisztrált lőfegyverek száma. Ezek tartását és viselését a német jogszabályok is szigorú feltételekhez kötik, de az elmúlt évek iszlamista terrorcselekményei nyomán az EU szigorítást vár el Berlintől, így például éppen a félautomata fegyverekre vonatkozóan. Egy német sportlövő érdekképviselet májusban on­line kampányba kezdett, és petíciójukat már az első hetekben tízezrek írták alá. Szerintük a német kormány brüsszeli nyomásra előterjesztett módosítástervezete az EU elvárásánál is szigorúbb, mivel utóbbi engedményeket ad a vadászoknak és a sportlövőknek.

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Megakasztották a Liget Budapest Projektet Karácsonyék
  Változtatási tilalmat rendelt el a Liget Budapest Projekt által érintett városligeti területre a Fővárosi Közgyűlés szerdán. Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát 18 igen szavazattal, 14 nem ellenében, egy tartózkodás mellett támogatta a testület.
 • Zöld böjtre hív a pannonhalmi főapát
  Hortobágyi T. Cirill OSB pannonhalmi főapát február 26-án, hamvazószerdán Facebook-oldalán tette közzé azt a felhívást, amelyben a bencés közösség tagjait, munkatársait és barátaikat „zöld böjtre” biztatja az előttünk álló nagyböjt folyamán.
 • Továbbra sem tudni koronavírus-fertőzöttről Magyarországon
  Bár a betegség európai terjedése miatt kicsi az esélye annak, hogy a koronavírus elkerülje Magyarországot, de nincsen magyar beteg Magyarország területén – jelentette be Gulyás Gergely.
MTI Hírfelhasználó