Délig kétszer annyian szavaztak Emilia Romagnában, mint öt évvel ezelőtt
2020. január 26. 14:31

A szavazásra jogosultak mintegy 23,7 százaléka adta le voksát vasárnap délig az észak-olaszországi Emilia Romagna tartományban, ami több mint kétszerese az öt évvel ezelőtti tartományi választásokon mért déli részeredménynek - közölte a római belügyminisztérium.

Emilia Romagnában 2014-ben a választók 10,8 százaléka járult az urnákhoz déli 12 óráig.

Az északolasz tartományban több mint 3,5 millió személyt várnak a választási körzetekben. A következő részeredményeket a késő délutáni órákban közlik, az urnákat 23 órakor zárják le. Öt évvel ezelőtt a helyhatósági választási részvétel Emilia Romagnában öszesen 37,7 százalékos volt.

A déli Calabriában 1,8 millióan szavazhatnak: délig a jogosultak több mint 10 százaléka voksolt, a 2014-ben ugyanekkor mért 8,4-hez képest. A teljes részvétel öt évvel ezelőtt valamivel több mint 44 százalék volt.

Matteo Salvini, a Liga és a jobbközép pártkoalíció vezetője közösségi oldalain - a választási csendet is megszegve - folyamatos részvételre buzdít.

"Itt az alkalom! A vonatot nem szabad elszalasztani! Menjetek szavazni, és válasszátok a Ligát!" - mondta egyik videóüzenetében. Hozzátette, a jobboldal először Emilia Romagnát és Calabriát "szabadítja meg" a baloldaltól, utána pedig az egész országot. A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni azt üzente a választóknak, voksukkal küldjenek üzenetet a Conte-kormánynak, amely az olasz nép "ellensége".

A bolognai illetőségű Romano Prodi volt balközép kormányfő a városban szavazott. Újságírók kérdésére hangoztatta, hogy az eddigi magas részvételi arány "a demokrácia jele". A délelőtt folyamán már a jobboldal jelöltje, Lucia Borgonzoni és a baloldal színeiben újrainduló volt tartományi elnök, Stefano Bonaccini is leadta szavazatát.

Az utoljára január 10-én közölt felmérések Calabriában a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) jelöltje, Jole Santelli biztos előnyét mutatták a baloldali Pippo Callipóval szemben. Emilia Romagnában fej-fej melletti versenyt jósoltak Stefano Bonaccini és Lucia Borgonzoni között.

A tartományi választások mostani fordulója jelentős belpolitikai fordulatot idézhet elő, a Salvini vezette jobboldal és a kormánypárt Demokrata Párt (PD) irányította baloldal szoros versenyének eredményétől függően.

Az Il Messaggero napilap úgy vélte, a tartományi választások eredményének kihirdetése után "semmi sem lesz olyan mint régen".

Ha a Matteo Salvini vezette jobboldal győz előrehozott választásokat fog szorgalmazni. Vereség esetén a PD sem engedheti meg magának a kormányzás folytatását, hiszen ezzel a folyamatos felmorzsolódást kockáztatja.

Baloldali győzelem esetén is fordulat várható, mivel a PD kormányátalakítást fog követelni saját pozícióinak növelésére.

Sok függ a PD és a Liga közötti különbség mértékétől is, valamint az Öt Csillag Mozgalom (M5S) szereplésétől, melyet 10 százalék alatt mértek.

A figyelem Emilia Romagnára irányul, hiszen a tartomány 1970 óta a baloldal irányította: a jobboldal győzelme megerősítené az Umbriában október végén bekövetkezett politikai fordulatot, vagyis hogy az eddig "vörös" régiók átállnak jobboldalra. Emilia Romagnában a tavalyi EP-választásokat már a Liga vezette jobboldal nyerte 44,3 százalékkal.

Az urnák lezárása után közlik az első exit poll-eredményeket, az olasz politikusok első nyilatkozatai éjszaka, a végleges eredmények pedig hétfőn várhatók.

MTI
Címkék:
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
MTI Hírfelhasználó