Impeachment - Trump: Adam Schiff még megfizeti az árát az eljárásnak
2020. január 26. 21:27

Adam Schiff még megfizeti az árát az eljárásnak - írta a Twitteren vasárnap Donald Trump amerikai elnök az ellene folyó alkotmányos felelősségre vonási eljárásban (impeachment) a vádakat a szenátusi tárgyaláson előterjesztő impeachment-menedzserek vezetőjéről.

A mikroblogban az elnök úgy fogalmazott: "a Sunyi Adam Schiff korrupt politikus, és valószínűleg nagyon beteg ember is. Még megfizeti az árát annak, amit  tett".

Az NBC szokásos vasárnapi politikai vitaműsorában megszólaltatták Adam Schiffet, aki arra a kérdésre, hogy vajon nem értékeli-e fenyegetésként az elnök bejegyzését, azt válaszolta: "szerintem az akar lenni".

A demokrata párti politikus azt mondta: "erkölcsi bátorság" kell az elnök elleni fellépéshez. Úgy vélekedett, hogy Trump "haraggal teli és gyűlölködő" elnök. Hozzáfűzte még, hogy Trumpnak "elnökhöz méltóbb" magatartást kell tanúsítania.

Zoe Lofgren, az impeachment-menedzserek csoportjának egyik tagja egyébként a CNN hírtelevízióban szintén arról beszélt, hogy Trumpnak uralkodnia kell magán és elnökhöz méltóan kell viselkednie.

Schiffet, aki a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke, Trump egy ideje rendszeresen "Sunyi Schiffként" emlegeti, és republikánus politikusok folyamatosan bírálják, mert a kaliforniai törvényhozó központi szerepet játszik az impeachment-eljárásban.

A Fehér Ház szóvivője, Stephanie Grisham a Fox televíziónak azt nyilatkozta: szerinte az elnök komolyan gondolta, hogy Schiff "a szavazók szemében még nem fizette meg az árát a cselekedeteinek".

James Lankford oklahomai republikánus szenátor a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva Trump megjegyzését azon demokrata politikusokéihoz hasonlította, akik azt mondják, a republikánusok megfizetik majd Trump támogatásának árát az urnáknál, vagy később, amikor felelősségre fogják vonni őket. Mindazonáltal leszögezte: az elnök egyáltalán nem akart megfélemlíteni senkit.

Trump a vitatott bejegyzést követően egy másik Twitter-bejegyzésében a The Wall Street Journal című lap vasárnapi vezércikkére hívta fel a figyelmet. A lap bírálta az impeachment-eljárást, és álláspontja szerint az elnök a "királyként viselkedő" kongresszus alattvalójává válik.

Bírálta az impeachment-menedzsereket és a szenátusi tárgyaláson kifejtett érveiket Alan Dershowitz sztárügyvéd, az elnök védelmét ellátó jogászcsapat tagja. Dershowitz a Fox televízióban vasárnap arról beszélt: a demokraták "teljes mértékben kudarcot vallottak". Mint kifejtette: mindaz, amit megfogalmaztak, "nem felelt meg az alkotmányos elvárásoknak, következésképpen alkotmányellenes lenne az elnök elmozdítása az impeachment vádpontjaiban megfogalmazott feltételezések alapján".

Az ügyvéd úgy vélte, hogy az egész eljárás inkább kampányfogás a demokraták részéről, akik szerinte "szeretnék megmutatni, hogy egy másik jelöltre", vagyis nem Trumpra kell majd voksolni" a novemberi elnökválasztáson.

Dershowitz kérdésre válaszolva kitért Lev Parnas - Rudy Giuliani, az elnök személyes ügyvédje és tanácsadója egyik volt üzlettársa - által nyilvánosságra hozott hangfelvételre is. Ezen a még pénteken nyilvánosságra került felvételen az hallható, hogy Trump arról beszél, szeretné, ha elmozdítanák Marie Yovanovitch kijevi amerikai nagykövetet a posztjáról. "Az elnöknek teljes mértékben jogában áll felmenteni tisztségéből egy nagykövetet" - fogalmazott erre Dershowitz, szinte szóról szóra megismételve Trump egyik korábbi Twitter-bejegyzését.

MTI
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • A kormány a börtönviszonyok miatti kifizetések leállítását kezdeményezi
  A kormány haladéktalanul kezdeményezi a börtönviszonyok miatt az elítéltek javára megítélt kártalanítások kifizetésének leállítását – jelentette be az igazságügyi miniszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.
 • Nyugaton másképp látják a kommunizmust, mint mi
  – Ahhoz, hogy megértsük, miért értenek mást bizonyos jelenkori politikai fogalmak alatt Nyugat- és Közép-Európában, meg kell ismernünk egymás történelmét – állítja ifj. Bertényi Iván, a bécsi Collegium Hungaricum tudományos igazgatóhelyettese, a Bécsi Magyar Történeti Intézet igazgatója.
 • Újabb autópálya éri el az országhatárt
  Hamarosan kiválasztják a kivitelezőt az M6-os autópálya hiány­zó, mintegy húsz kilométeres szakaszára, amelynek révén nem csak újabb határátkelőt ér el a hazai gyorsforgalmi hálózat, de közvetlen kapcsolatot kap a villányi borvidék.
MTI Hírfelhasználó