Kibővült a Márai Emlékkiállítás Kassán
2020. január 27. 10:20

A Márai Sándor Emlékkiállítás megnyitásának első évfordulója és a Magyar Kultúra Napja alkalmából új helyiséggel bővült a kassai Mészáros utcában megtekinthető Márai-tárlat. A múzeumpedagógiai segédeszközök és fejlesztések megvalósítása az Emberi Erőforrások Minisztériuma anyagi támogatásával jött létre. A kiállítás új részlegének célja a látogatók készségeinek fejlesztése, ugyanakkor a szervezők törekednek arra, hogy megőrizzék a történelmi hely méltóságát, valamint hogy interaktív formában ismertessék meg az érdeklődőkkel Márai Sándor életét.

Az egy évvel ezelőtt megnyílt egyedülálló Márai-tárlat így az általános és középiskolás diákok számára még emlékezetesebbé válik. A kiállítóhelyiségben elhelyezett, jellemzően fából készült játékok a látogatók motorikus- és megfigyelőképességét, a memóriát, illetve a logikus gondolkodást egyaránt igénybe veszik és fejlesztik. Márai Sándor a 20. század történéseinek szinte végig a szemtanúja, megélője és túlélője volt. A játékok elvonatkoztatnak a témák súlyától. „Játékos, szinte mesés formában közvetítik ezeket az információkat a gyerekeknek. Igyekeztünk olyan történeteket kiválasztani, amelyek valódi érdekességek” – mondta Juhász Barbara kultúramenedzser. A játékokat egy 25 éves múlttal rendelkező magyarországi stúdió készítette.

Patkós Gábor grafikus elmondta, hogy a játékok anyagukban és kivitelezésükben is tiszteletben tartják a hely történelmi méltóságát és hitelességét. A múzeumpedagógiai segédeszközök és fejlesztések megvalósítása az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma anyagi támogatásával jött létre. Rigó Konrád kulturális államtitkár úgy véli, a Márai-emlékház kiváló példája annak, hogy egy állami intézmény milyen háttértámogatást tud nyújtani akár egy civil szektorból érkező intézménynek. A Márai Sándor Emlékkiállításnak egy év leforgása alatt több mint 5 ezer látogatója volt harminc országból. Egy hónap múlva egy újabb kuriózummal, az édesapának, Grosschmid Sándornak az emlékkönyvével bővül a kiállítás.

InfoStart
Címkék:
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
MTI Hírfelhasználó