Kibővült a Márai Emlékkiállítás Kassán
2020. január 27. 10:20

A Márai Sándor Emlékkiállítás megnyitásának első évfordulója és a Magyar Kultúra Napja alkalmából új helyiséggel bővült a kassai Mészáros utcában megtekinthető Márai-tárlat. A múzeumpedagógiai segédeszközök és fejlesztések megvalósítása az Emberi Erőforrások Minisztériuma anyagi támogatásával jött létre. A kiállítás új részlegének célja a látogatók készségeinek fejlesztése, ugyanakkor a szervezők törekednek arra, hogy megőrizzék a történelmi hely méltóságát, valamint hogy interaktív formában ismertessék meg az érdeklődőkkel Márai Sándor életét.

Az egy évvel ezelőtt megnyílt egyedülálló Márai-tárlat így az általános és középiskolás diákok számára még emlékezetesebbé válik. A kiállítóhelyiségben elhelyezett, jellemzően fából készült játékok a látogatók motorikus- és megfigyelőképességét, a memóriát, illetve a logikus gondolkodást egyaránt igénybe veszik és fejlesztik. Márai Sándor a 20. század történéseinek szinte végig a szemtanúja, megélője és túlélője volt. A játékok elvonatkoztatnak a témák súlyától. „Játékos, szinte mesés formában közvetítik ezeket az információkat a gyerekeknek. Igyekeztünk olyan történeteket kiválasztani, amelyek valódi érdekességek” – mondta Juhász Barbara kultúramenedzser. A játékokat egy 25 éves múlttal rendelkező magyarországi stúdió készítette.

Patkós Gábor grafikus elmondta, hogy a játékok anyagukban és kivitelezésükben is tiszteletben tartják a hely történelmi méltóságát és hitelességét. A múzeumpedagógiai segédeszközök és fejlesztések megvalósítása az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma anyagi támogatásával jött létre. Rigó Konrád kulturális államtitkár úgy véli, a Márai-emlékház kiváló példája annak, hogy egy állami intézmény milyen háttértámogatást tud nyújtani akár egy civil szektorból érkező intézménynek. A Márai Sándor Emlékkiállításnak egy év leforgása alatt több mint 5 ezer látogatója volt harminc országból. Egy hónap múlva egy újabb kuriózummal, az édesapának, Grosschmid Sándornak az emlékkönyvével bővül a kiállítás.

InfoStart
Címkék:
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Gulyás: a kormány intézkedései elegendőek lesznek
  A kormány intézkedései elegendőek lesznek ahhoz, hogy fedezzék a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges költségeket és a lehető leghamarabb újra lehessen indítani a gazdaságot - nyilatkozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
 • Nyerőben az élet kultúrája
  Mert ez a szervezett küzdelem a vírus ellen, ami szembe megy a korábban sokak által abszolút értéknek tekintett gazdasági érdekkel, az élet kultúrájának diadala a halál kultúrája felett.
 • Ingyenes parkolást Budapesten!
  Az igyenes parkolással a fővárosban indokolatlanul mászkáló emberek száma is csökkenne. Ugyanis jelenleg népes ellenőrsereg keresi a nem fizető parkolókat, hogy mikuláscsomagot helyezzen el a kocsik szélvédőjén.
MTI Hírfelhasználó