Kritikus szintet közelít a Duna vízállása
2020. január 27. 16:25

Ismét nagyon alacsony a Duna vízállása, a következő napokban tovább apadhat a folyó A következő egy hét során várhatóan tovább csökken a Duna vízszintje Mohácsnál is, egyre inkább közelítve a hajózás szempontjából kritikus határnak számító 150 centiméterhez - írta a Pécsi Újság.

Mohácsnál vasárnap reggel 166 centiméteren állt a folyó. Mivel az elmúlt napokban nem volt számottevő csapadék a folyó vízgyűjtő területein, ezért egyhamar nem várható a vízszint emelkedése. A Duna gyakorlatilag a teljes magyarországi szakaszán apad. A lap szerint a hajózás szempontjából kritikus határnak a 150 centis víz számít, az alatt a nagyobb merülési mélységű hajókat csak félig rakodják, nehogy zátonyra fussanak - csütörtökön várhatóan ez alá esik a vízállás.

Az újság emlékeztet arra, hogy a rekordtól azért még jócskán távol van a jelenlegi szint, a valaha feljegyzett legalacsonyabb szintet ugyanis 2018 októberében mérték Mohácsnál, hatvankét centimétert. Ez csak egy centivel kevesebb, mint az előző, 2013-as negatív rekord.

InfoStart
Címkék:
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Megakasztották a Liget Budapest Projektet Karácsonyék
  Változtatási tilalmat rendelt el a Liget Budapest Projekt által érintett városligeti területre a Fővárosi Közgyűlés szerdán. Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát 18 igen szavazattal, 14 nem ellenében, egy tartózkodás mellett támogatta a testület.
 • Zöld böjtre hív a pannonhalmi főapát
  Hortobágyi T. Cirill OSB pannonhalmi főapát február 26-án, hamvazószerdán Facebook-oldalán tette közzé azt a felhívást, amelyben a bencés közösség tagjait, munkatársait és barátaikat „zöld böjtre” biztatja az előttünk álló nagyböjt folyamán.
 • Továbbra sem tudni koronavírus-fertőzöttről Magyarországon
  Bár a betegség európai terjedése miatt kicsi az esélye annak, hogy a koronavírus elkerülje Magyarországot, de nincsen magyar beteg Magyarország területén – jelentette be Gulyás Gergely.
MTI Hírfelhasználó