Rivlin: a lengyel nemzet a második világháború áldozata
2020. január 27. 17:47

Izrael népe emlékezetben tartja, hogy a lengyel nemzet a második világháború áldozata - jelentette ki Reuven Rivlin izraeli elnök hétfőn a dél-lengyelországi Oswiecimben, ahol az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulóján rendezendő megemlékezés előtt Andrzej Duda lengyel államfővel tárgyalt.

Rivlin utalt arra, hogy a lengyel elnök nem vett részt a múlt heti jeruzsálemi Holokauszt Világfórumon, Vlagyimir Putyin orosz elnök ott vállalt szerepe, az általa képviselt történelemértelmezés miatt.

Az izraeli elnök hangsúlyozta: a holokauszt áldozatainak emléknapján "semmi nem helyettesítheti a megemlékezést Auschwitz helyszínén".

Leszögezte: a zsidók emlékezetükben tartják, hogy a lengyelek a második világháború áldozatai, hogy csaknem hétezer lengyel zsidómentő kapta meg a Világ Igaza címet, és tudják azt is, hogy a holokausztért a németek viselik a teljes felelősséget.

Rivlin emlékeztetett azonban azokra az esetekre is, amikor egyes lengyelek a nácikat segítették. "Ma kezet akarunk nyújtani a lengyel nemzetnek, és arra kérni, hogy térjünk vissza a közös útra" - fogalmazott az izraeli elnök, hozzátéve: míg a közös múlt megítélése a történészekre tartozik, a politikusok a jövőért felelősek.

Közös kötelességnek nevezte az Európa- és világszerte terjedő antiszemitizmus, rasszizmus elleni harcot, és jeruzsálemi látogatásra hívta meg Andrzej Dudát.

Andrzej Duda elmondta: az izraeli elnökkel megvitatta távolmaradását a múlt heti jeruzsálemi megemlékezésektől. Reményének adott hangot, hogy "az összes félreértés tisztázódott, nem lesz több történelemhamisítási próba". Sajnálatosnak találta, hogy a Putyinhoz közel álló Mose Kantor alapítványa, amely a Holokauszt Világfórumot szervezte, "teljesen mellőzte a lengyelek szerepét" a hitleri Németország elleni harcban a szövetségesek oldalán.

A lengyel államfő megköszönte Rivlin jelenlétét az auschwitzi megemlékezésen, amely - mint mondta - látható jele "az embertelen bánásmóddal (..), a faji gyűlölettel, az antiszemitizmussal szembeni ellenállásnak".

Kiemelte emellett a mintegy 200 túlélő részvételét. Ez szerinte "az igazság melletti és a megsemmisítés borzalmairól valló tanúságtételt, nagy figyelmeztetést" jelent a világ számára.

Andrzej Duda Oswiecimben hétfőn délelőtt az ukrán elnökkel is egyeztetett. Volodimir Zelenszkij a közös sajtóértekezleten kijelentette: a holokauszt "sebet ejtett Ukrajna szívén", minden negyedik áldozata Ukrajnából származott. Felidézte a második világháború összesen 9 millió ukrán áldozatának emlékét is.

Lengyelországról elmondta: a lengyelek elsőkként "tapasztalták meg a totalitárius rendszerek bűnszövetségének következményeit", az ország (1939-es német és szovjet) megtámadása lehetővé tette a náciknak, hogy elkövessék a holokausztot. "Európának és a világnak ma nem szabad hallgatnia úgy, ahogy ez 1939-ben történt" - hangsúlyozta Zelenszkij, szorgalmazva a bárminemű agresszió elleni fellépést.

A megemlékezéseket hétfő délután tartják a volt auschwitz-birkenaui náci német koncentrációs és megsemmisítő tábor főkapuja előtt felállított speciális sátorban. Duda közlése szerint a megemlékezésre több mint 60 ország magas rangú küldöttségei érkeztek.

 

 

 

 

MTI
Címkék:
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Megakasztották a Liget Budapest Projektet Karácsonyék
  Változtatási tilalmat rendelt el a Liget Budapest Projekt által érintett városligeti területre a Fővárosi Közgyűlés szerdán. Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát 18 igen szavazattal, 14 nem ellenében, egy tartózkodás mellett támogatta a testület.
 • Zöld böjtre hív a pannonhalmi főapát
  Hortobágyi T. Cirill OSB pannonhalmi főapát február 26-án, hamvazószerdán Facebook-oldalán tette közzé azt a felhívást, amelyben a bencés közösség tagjait, munkatársait és barátaikat „zöld böjtre” biztatja az előttünk álló nagyböjt folyamán.
 • Továbbra sem tudni koronavírus-fertőzöttről Magyarországon
  Bár a betegség európai terjedése miatt kicsi az esélye annak, hogy a koronavírus elkerülje Magyarországot, de nincsen magyar beteg Magyarország területén – jelentette be Gulyás Gergely.
MTI Hírfelhasználó