Keresztényüldözés: Három templomot gyújtottak fel Szudánban – kétszer
2020. január 27. 23:30

A héten három, átmeneti jelleggel emelt templomépület égett le Boutban, Szudánban. Az International Christian Concern forrásai szerint ugyanazok a szélsőséges iszlamisták lehettek az elkövetők, akik 2019 végén, december 28-án is felgyújtották a három templomot. A leégett épületek a katolikus, ortodox és baptista egyházakhoz tartoztak.

A decemberi incidenst követően az egyházak a romok helyére szentmisére, illetve istentiszteletre átmenetileg használható kezdetleges épületvázat emeltek, ezeket Egyújtották fel január 16-án.

A történteket az ország új vallásügyi minisztere is megerősítette:

„A hírek igazak; a három templomot kétszer gyújtották fel kevesebb, mint egy hónap alatt” – közölte Nasr al-Din Mufreh.

Kép: vasarnap.hu/unsplash

A miniszter kiemelte, hogy Szudán kormánya elhivatott a vallásszabadság megteremtését illetően és mindenkit biztosított afelől, hogy a hatóságok jelenleg is nagy erőkkel vizsgálják az incidenst. Értesülései szerint a rendőrség le is tartóztatott egy a történtekben vélhetően érintett gyanúsítottat, akit azóta már – elegendő bizonyíték hiányában – szabadlábra is helyeztek.

Varga Gergő Zoltán

vasarnap.hu
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Tisztifőorvos: Nagyon szeretnénk elkerülni a szigorításokat
  A koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében bevezetett szabályok azért szükségesek, hogy ne kelljen további korlátozásokat bevezetni - mondta szombaton a közmédiának az országos tisztifőorvos, aki az operatív törzs ülése után arra is felhívta a figyelmet, hogy a közösségi terjedés jellemzi a járványt.
 • Ismét a miénk a magyarság egységének tudata és öröme
  A politikai akaratnak, az emberek és közösségeik tetteinek együttesen köszönhető, hogy "ismét a miénk a magyarság egységének tudata és öröme" - mondta a pénzügyminiszter szombaton Esztergomban, ahol Szent István-díjjal tüntették ki Méry Gábor felvidéki könyvkiadót.
 • A Nyugat hűlt helyét találtuk
  Ez nem a megbékélés korszaka, vállalni kell a világnézetek harcát, különben feledésbe merülünk.
MTI Hírfelhasználó