Keresztényüldözés: Három templomot gyújtottak fel Szudánban – kétszer
2020. január 27. 23:30

A héten három, átmeneti jelleggel emelt templomépület égett le Boutban, Szudánban. Az International Christian Concern forrásai szerint ugyanazok a szélsőséges iszlamisták lehettek az elkövetők, akik 2019 végén, december 28-án is felgyújtották a három templomot. A leégett épületek a katolikus, ortodox és baptista egyházakhoz tartoztak.

A decemberi incidenst követően az egyházak a romok helyére szentmisére, illetve istentiszteletre átmenetileg használható kezdetleges épületvázat emeltek, ezeket Egyújtották fel január 16-án.

A történteket az ország új vallásügyi minisztere is megerősítette:

„A hírek igazak; a három templomot kétszer gyújtották fel kevesebb, mint egy hónap alatt” – közölte Nasr al-Din Mufreh.

Kép: vasarnap.hu/unsplash

A miniszter kiemelte, hogy Szudán kormánya elhivatott a vallásszabadság megteremtését illetően és mindenkit biztosított afelől, hogy a hatóságok jelenleg is nagy erőkkel vizsgálják az incidenst. Értesülései szerint a rendőrség le is tartóztatott egy a történtekben vélhetően érintett gyanúsítottat, akit azóta már – elegendő bizonyíték hiányában – szabadlábra is helyeztek.

Varga Gergő Zoltán

vasarnap.hu
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • A kormány a börtönviszonyok miatti kifizetések leállítását kezdeményezi
  A kormány haladéktalanul kezdeményezi a börtönviszonyok miatt az elítéltek javára megítélt kártalanítások kifizetésének leállítását – jelentette be az igazságügyi miniszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.
 • Nyugaton másképp látják a kommunizmust, mint mi
  – Ahhoz, hogy megértsük, miért értenek mást bizonyos jelenkori politikai fogalmak alatt Nyugat- és Közép-Európában, meg kell ismernünk egymás történelmét – állítja ifj. Bertényi Iván, a bécsi Collegium Hungaricum tudományos igazgatóhelyettese, a Bécsi Magyar Történeti Intézet igazgatója.
 • Újabb autópálya éri el az országhatárt
  Hamarosan kiválasztják a kivitelezőt az M6-os autópálya hiány­zó, mintegy húsz kilométeres szakaszára, amelynek révén nem csak újabb határátkelőt ér el a hazai gyorsforgalmi hálózat, de közvetlen kapcsolatot kap a villányi borvidék.
MTI Hírfelhasználó