Gyengült a forint
2020. január 27. 23:46

Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi piacon hétfőn, délután történelmi mélyponton is állt az euróval és húszéves mélyponton a dollárral szemben, de később sikerült visszaerősödnie.

Délután hozták nyilvánosságra, hogy a teljes lejáró állománynál 50 milliárd forinttal kisebb összegben fogadott el ajánlatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hétfői forintlikviditást nyújtó devizaswap-tenderen (devizacsere-tender), az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás így 50 milliárd forinttal, 2185 milliárd forintra csökken.
   
A múlt héttel ellentétben - amikor a devizaswap-tender eredményének kihirdetése után erősödött a forint - most a likviditás szűkítése sem segített a nemzeti fizetőeszközön, újabb történelmi mélypontra került a forint.
   
A forint délelőtt kis sávban mozgott, a hajnali 336,30 forint után 336,96 forinton állt délben. Innen az euró jelentősebben erősödni kezdett, és fél négy körül 338,82 forintig drágult, ami történelmi csúcs. Erről a szintről a forint szinte folyamatosan erősödött este 19 óráig, amikor 337,46 forinton jegyezték az eurót.
   
Az euró 335,92 és 338,82 forint között mozgott hétfőn.
   
A svájci frank árfolyama a reggeli 314,10 forintról 315,76 forintra emelkedett, a frank 313,88 forint és 317,18 forint között mozgott hétfőn.
   
A dollár is drágult, a reggeli 304,90 forintról 19 órára 306,44 forintra erősödött. A dollár hétfőn a leggyengébb 304,60 forinton volt, a legerősebb pedig 307,45 forinton, amire 2000 januárja óta nem volt példa.
   
Az euró a reggeli 1,1031 dollárról 19 óra körül 1,1019 dollárra gyengült.

MTI
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • A kormány a börtönviszonyok miatti kifizetések leállítását kezdeményezi
  A kormány haladéktalanul kezdeményezi a börtönviszonyok miatt az elítéltek javára megítélt kártalanítások kifizetésének leállítását – jelentette be az igazságügyi miniszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.
 • Nyugaton másképp látják a kommunizmust, mint mi
  – Ahhoz, hogy megértsük, miért értenek mást bizonyos jelenkori politikai fogalmak alatt Nyugat- és Közép-Európában, meg kell ismernünk egymás történelmét – állítja ifj. Bertényi Iván, a bécsi Collegium Hungaricum tudományos igazgatóhelyettese, a Bécsi Magyar Történeti Intézet igazgatója.
 • Újabb autópálya éri el az országhatárt
  Hamarosan kiválasztják a kivitelezőt az M6-os autópálya hiány­zó, mintegy húsz kilométeres szakaszára, amelynek révén nem csak újabb határátkelőt ér el a hazai gyorsforgalmi hálózat, de közvetlen kapcsolatot kap a villányi borvidék.
MTI Hírfelhasználó