Székelyföld: vasgárdista oldalakat jelentettek fel Gyergyóból
2020. január 28. 23:21

Sorbán Örs ügyét ejtették, de a Wass Albert irodalmi estek szervezői továbbra is számíthatnak büntetésre – ismertette Árus Zsolt civil jogvédő a Székely Figyelő Alapítvány által is követett egyik eljárás eredményét.

Árus Zsolt ismerteti Sorbán ügyét és a vasgárdista honlapok elleni panaszt - Kép: Gergely Imre

Vádemelés nélkül zárta le decemberben az ügyészség azt az eljárást, amelyben Sorbán Attila Örsöt egy 2018-as Wass Albert-est miatt azzal gyanúsították, hogy háborús bűnösök személyi kultuszát népszerűsítette.

„Ez ugyanakkor nem jelenti az, hogy Wass Albert műveiből zavartalanul lehetne felolvasóestet vagy hasonló eseményt tartani. A 2002-ből származó 31-es számú kormányrendelet 5-ös cikkelye továbbra is háborús bűnösnek tekinti a világháború utáni idők népbíróságai által elítélt személyeket, és így az író műveinek népszerűsítésére továbbra is rá lehet húzni a háborús bűnös kultuszát. Sorbán Örs azért nem kerül börtönbe, mert büntetlen előéletű, és az ügyészség méltányolta, hogy együttműködő volt az eljárás során” – ismertette Árus Zsolt, a jogvédelmemmel foglalkozó Székely Figyelő Alapítvány munkatársa.

Míg Sorbán ellen hivatalból indított eljárást a hatóság, eközben figyelmen kívül hagyja, hogy számos román weboldal terjeszt szélsőséges nézeteket, és népszerűsíti többek közt a vasgárdista, legionárius mozgalom eszméit: ez nyilvánvalóan a Romániában alkalmazott kettős mérce újabb bizonyítéka – mutatott rá Árus Zsolt.

Éppen ennek igazolására – fűzte hozzá – a Székely Figyelő Alapítvány novemberben panaszt tett az ügyészségen négy honlapra hivatkozva, kérve azok kivizsgálását, és ha úgy találják, hogy törvénysértők, akkor tegyék meg a szükséges lépéseket.

Gergely Imre

szekelyhon.ro
Címkék:
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó