Könnygázt vetett be a görög rendőrség a követelődző migránsok ellen
2020. február 3. 15:01

Mintegy kétezer migráns indult útnak hétfőn a görögországi Leszboszon található, túlzsúfolt móriai táborból a sziget központja, Mitilíni felé. Útközben a „Szabadság, szabadság!” jelszót skandálták. Azt követelik a görög hatóságoktól, hogy azonnal szállítsák őket a görög szárazföldre, majd osszák szét őket az európai uniós tagállamok között. A rendőrség többször felszólította a vonulókat, hogy forduljanak vissza a táborba, majd könnygázt vetett be – számolt be róla az ERT görög állami rádióadó.

A migránsok közül sokan attól tartanak, hogy Athén visszaküldi őket Törökországba vagy a hazájukba. A konzervatív görög kormány az elmúlt időszakban felgyorsította a menedékjogi kérelmek elbírálását, és bejelentette, hogy 1200 új határrendőrt küld a görög-török határon található Marica (Évrosz) folyóhoz, valamint az égei-tengeri görög szigetekre. A kabinet azt tervezi, hogy 2020 nyaráig bezárja a görög szigeteken található regisztrációs létesítményeket, és zárt kitoloncolási központokat hoz létre helyettük.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint jelentősen nőtt a Törökországból Görögország felé igyekvő migránsok száma. Míg 2018-ban alig több mint 50 ezren érkeztek illegális úton Görögországba, 2019-ben számuk már 74 600 volt. A főbiztosság adatai szerint az év eleje óta naponta átlagosan százan kelnek át Törökországból a görög szigetekre, ahol több mint 41 ezer migráns él. Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz táborai túlzsúfoltak, és a helyi lakosság tüntetésekkel adott hangot elégedetlenségének. Az összesen 2840 férőhelyes móriai táborban és környékén például több mint 19 ezer embert szállásoltak el, köztük sok kiskorút.

Eközben a ciprusi hatóságok 80 migránsra bukkantak a sziget keleti partjainak közelében. Hajójukat egy rendőrségi csónak kísérte be Larnaca kikötőjébe – értesült az RIK ciprusi állami rádióadó. A hatóságok úgy vélik, hogy Szíriából vagy Libanonból indulhattak útnak. Rendőrségi adatok szerint a múlt évben körülbelül tízezer migránst tartóztattak fel a sziget közelében. 2016-ban még 2936 volt számuk, 2017-ben 4582, 2018-ban pedig már 7761. Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök az Európai Unió segítségét kérte az ügyben.

MTI
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • EU-csúcs: Charles Michel már tárgyalt Orbán Viktorral
  Órákon belül kezdetét veszi az állam- és kormányfők rendkívüli csúcstalálkozója Brüsszelben, ahol az országvezetők a 2021 és 2027 közötti keretköltségvetésről (MFF) próbálnak majd megállapodni.
 • Gyurcsányék ismét hátba támadták az MSZP-t
  A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióhoz csatlakozik két MSZP-s polgármester is – számolt be róla az Index. Mivel a kettős párttagság a szocialisták alapszabálya szerint tiltott, ezért a XVIII. kerületet vezető Szaniszló Sándornak és Kiss Lászlónak, Óbuda polgármesterének is megszűnik MSZP-s párttagsága.
 • London meg tudná rendezni az idei olimpiát Tokió helyett?
  Shaun Bailey konzervatív polgármesterjelölt szerint London meg tudná rendezni az idei olimpiát és paralimpiát, ha a koronavírus-járvány miatt Tokióból el kell mozdítani a sporteseményt.
MTI Hírfelhasználó