Kiszelly: Montenegrónak van a legnagyobb esélye az uniós tagságra
2020. február 8. 10:13

A nyugat-balkáni országok közül Montenegrónak van a legnagyobb esélye, hogy az Európai Unió tagjává váljon - mondta Kiszelly Zoltán politológus az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.

A politológus kifejtette, hat nyugat-balkáni ország uniós integrációja van napirenden; valószínűleg elsőként egy olyan országot választanak majd, amely már a NATO-nak is a tagja, és már bizonyította, hogy a nyugati értékrend mellett elkötelezett.

Felmerülhet még Albánia is, de - tette hozzá Kiszelly Zoltán - az unió még nincs felkészülve egy muszlim vallású tagállamra.

Kitért arra is, a nyugat-európai emberek többsége nem akarja, hogy bővüljön az Európai Unió, hiszen egyre szegényebb országok csatlakoznak, és tartanak az olcsó munkaerő megjelenésétől.

Magyarország azonban a bővítés pártján áll, amiben szerepet játszik egy sor gazdasági szempont, valamint az illegális bevándorlás megállításának kérdése is - közölte a politológus.

MTI - M1
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • EU-csúcs: Charles Michel már tárgyalt Orbán Viktorral
  Órákon belül kezdetét veszi az állam- és kormányfők rendkívüli csúcstalálkozója Brüsszelben, ahol az országvezetők a 2021 és 2027 közötti keretköltségvetésről (MFF) próbálnak majd megállapodni.
 • Gyurcsányék ismét hátba támadták az MSZP-t
  A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióhoz csatlakozik két MSZP-s polgármester is – számolt be róla az Index. Mivel a kettős párttagság a szocialisták alapszabálya szerint tiltott, ezért a XVIII. kerületet vezető Szaniszló Sándornak és Kiss Lászlónak, Óbuda polgármesterének is megszűnik MSZP-s párttagsága.
 • London meg tudná rendezni az idei olimpiát Tokió helyett?
  Shaun Bailey konzervatív polgármesterjelölt szerint London meg tudná rendezni az idei olimpiát és paralimpiát, ha a koronavírus-járvány miatt Tokióból el kell mozdítani a sporteseményt.
MTI Hírfelhasználó