Lukasenka: Putyin Fehéroroszország és Oroszország egyesítése mellett kardoskodott
2020. február 14. 17:50

Oroszország és Fehéroroszország egyesítése mellett kardoskodott Vlagyimir Putyin orosz elnök a két ország gazdasági integrációjának kérdéseiről Szocsiban tartott tárgyalásokon – jelentette ki pénteken Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök.

„Ők integráció alatt Fehéroroszország bekebelezését értik. Ez nem integráció. Ez beolvasztás. Én sosem egyeznék bele ebbe” – hangoztatta Lukasenka a Fehéroroszország délkeleti részén fekvő egyik papírgyár látogatásának alkalmával.

„Mindig is országunk szuverenitásáért és függetlenségéért fogok harcolni. Az első elnökötök, akit egykor megválasztottatok, nem lesz az utolsó” – tette hozzá az országát 25 éve vaskézzel irányító Lukasenka. Mint mondta, a szorosabb kapcsolatokról zajló tárgyalások folytatódni fognak, de csak a gazdasági integráció kérdéseiben.

Fehéroroszország nagymértékben függ az oroszországi energiaellátástól és piacoktól, ám Moszkva és Minszk között az évek során többször vita robbant ki a Moszkva kínálta árról. Lukasenka a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott decemberi megbeszélései során azt szerette volna elérni, hogy országa továbbra is az orosz vállalatoknak fenntartott áron kapja az orosz energiahordozókat, Moszkva azonban a szorosabb gazdasági és politikai kapcsolatokat szabta feltételül.

Több hónapja olyan találgatások terjednek, hogy a közel két évtizede hatalmon lévő Vlagyimir Putyin orosz elnök Oroszország és Fehéroroszország egyesítését tervezi, hogy mandátuma 2024. évi lejárta után a két országot magában foglaló államszövetség élére lépve hatalomban maradjon.

Az idei fehéroroszországi elnökválasztáson induló Lukasenka többször is visszautasította az országegyesítést, mert – Olekszandr Klaszkovszkij ukrán politikai elemző megfogalmazása szerint – „nem akar egy, Oroszországhoz tartozó állam kormányzója lenni.

„A Kreml eddig nem tudta megfélemlíteni Minszket a támogatások elvágásával a fehéroroszországi elnökválasztási kampány előtt” – tette hozzá Klaszkovszkij.

MTI
Címkék:
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó