Leszakadt egy hatalmas jéghegy az Antarktiszon a rekordmeleg miatt
2020. február 14. 22:57

A déli sarkvidéken most először mértek 20 fok feletti hőmérsékletet. A Seymour-szigeten 20,7 Celsius-fokot mutatott a hőmérő, amit a kutatók hihetetlennek és abnormálisnak neveztek. A Fenyő-szigeten pedig 18 fok volt, emiatt leszakadt egy óriási jégtömb. A meteorológusok a 2019-es évet a mérések kezdete óta a második legmelegebb évként tartják számon – hangzott el az M1 Híradójában.

Leszakadt és darabokra tört egy 300 négyzetkilométeres jéghegy az Antarktisz Fenyő szigetén. Szakértők szerint a rekordmeleg miatt egyre több hasonló jelenségének leszünk szemtanúi.

A szokatlan melegedést az óceáni áramlatok elmozdulásával és az El Nino-jelenséggel magyarázzák. Ha ez így folytatódik, a meteorológusok szerint a tengerek vízszintje három méterrel emelkedhet az elkövetkező száz évben.

Az Antarktiszi-félsziget a kontinens egyik leggyorsabban melegedő régiója. Az elmúlt ötven évben csaknem három fokkal nőtt az átlaghőmérséklet, és ez az Antarktisz nyugati partvonalán fekvő gleccserek 87 százalékát érintette.

Nem csak az Antarktiszon, hanem az egész Földön rendkívül meleg telünk volt. A mérések kezdete óta számon tartott legmelegebb januárt hagytuk magunk mögött.

„Voltak olyan helyek, ahol a januári anomália több mint tíz fokkal haladta meg az átlagos értékeket, ez Oroszország egyes részeire, illetve Svédország közepére volt jellemző. Soha nem fordult elő a modern mérések történetében, hogy például Moszkvában fagypont felett legyen a januári átlaghőmérséklet” – mondta Tóth Tamás meteorológus.

A meteorológusok 2019-et a mérések kezdete óta a második legmelegebb évként tartják számon, ráadásul az elmúlt 150 év öt legmelegebb évét 2010 után mérték.

hirado.hu - M1
Címkék:
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó