Gyurcsány Ferenc bizalmi köre kapott milliós megbízásokat a DK frakciójától
2020. február 17. 23:50

Gyurcsány Ferenc egykori harcostársai kaptak milliós megbízásokat a Demokratikus Koalíció parlamenti frakciójától – derül ki egy hvg.hu által közölt cikkből. A portál arról ír, hogy a DK húsz hónap alatt 240 millió forintot költött, a megbízásokat elnyerő cégek tulajdonosai között pedig Gyurcsány Ferenc volt kabinetfőnöke, valamint egykori tanácsadója és Czeglédy Csaba is szerepel. A DK szerint a szerződéseket bizalmi alapon kötik – hangzott el az M1 Híradójában.

A hvg.hu „Gyurcsány Ferenc régi harcostársai bukkannak fel a DK-frakció kasszája körül” címmel közölt cikket hétfőn. A portál annak járt utána, hogy a párt parlamenti frakciója milyen cégekkel kötött szerződéseket az elmúlt több mint másfél évben.

A cikk szerint a frakció 164 megbízásért megközelítőleg 240 millió forintot fizetett. A pontos összeget viszont azért lehetetlen kiszámolni, mert a hvg.hu szerint az elszámolást hibákkal teli és teljesen kaotikus formában kapták meg a párttól.

A cikk alapján a dokumentumból annyi azért kiderül, hogy a DK-képviselőcsoportja a Gyurcsány-kormány ideológiai támaszaként működő Demos Magyarország Alapítvány jogutódját hizlalta leginkább. A cégben a Gyurcsány Ferenc bizalmasának számító Dessewffy Tibor továbbra is vezető pozíciót tölt be.

A vállalat az európai parlamenti választás kampányának idején négy hónapra csaknem 33 millió forintért szerződött a Demokratikus Koalícióval olyan feladatokra, mint közösségi média-tartalmak gyártása és összehangolása.

Csakhogy a hvg.hu szerint a DK kísértetiesen hasonló munkával, ráadásul szinte azonos elszámolási időszakra más cégeket is megbízott. A közösségi média-felhasználók adataira politikai kampányt építő Datadat cégcsoport is az EP-választás előtt segítette a munkájukat.

A hvg.hu arról ír, hogy a vállalat ügyvezetője és egyik tulajdonosa az a Ficsor Ádám, aki miniszterelnöki kabinetfőnökként és titokminiszterként is segítette Gyurcsány Ferencet, de tulajdonosként ebben a cégben is feltűnik Dessewffy Tibor, sőt Bajnai Gordon is.

A DK-frakció emellett Czeglédy Csaba ügyvédi irodáját is folyamatosan foglalkoztatja. Olyannyira, hogy míg más képviselőcsoportoknak hat-hét, vagy még több jogi tanácsadó dolgozik, Gyurcsány Ferenc pártja minden megbízást Czeglédy Csabának ad.

A DK szerint nekik a bizalom a legfontosabb és ez az oka annak, hogy a frakció csak már korábban kipróbált emberekkel dolgozik együtt. Vadai Ágnes azonban arra nem adott magyarázatot, mi alapján bíznak továbbra is azokban a munkatársakban, akik egy egyszer már leváltott kormány körül tevékenykedtek.

Az összesítés szerint viszont sokszor azt sem tudni, kikben bíztak meg. A kifizetések bő egyharmada, összesen 52 millió forint ment ugyanis olyan megbízásokra, amelyeket mindig egy hónapra, és mindig egymillió forintról kötöttek magánszemélyekkel. Az érintettek nevét azonban a hvg.hu hiába kérte a képviselőcsoporttól, a DK megtagadta az adatkiadást.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Több mint 100 fertőzött és öt halott egy fővárosi idősotthonban
  Immár több mint százan megfertőződtek és öten meghaltak a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonában - jelentette be az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.
 • Németország félrekezelt háborúja
  Angela Merkel szavakban tagadja a háború létezését, de tetteivel támogatja annak eszkalálódását.
 • Sorosék gyengítik a forintot
  A járvány okozta pénzpiaci bizonytalanságot kihasználva Soros Györgyék kíméletlen támadásokat intéznek a forint ellen. A spekulánstól eddig sem voltak idegenek a hasonló lépések, éppen ezért számos ország haragját kivívta. A Magyar Nemzet a következő napokban bemutatja a milliárdos legismertebb ügyleteit. Sorozatunkat az angol font elleni támadásával kezdjük.
MTI Hírfelhasználó