Felvidék: A szőgyéni színpadon Lahola Napfoltok című darabja
2020. február 18. 09:35

Szőgyénben, a Téli Színházi Esték tizenharmadik évadának soron következő előadására február 16-án került sor a kultúrház színháztermében. Ezúttal a Komáromi Jókai Színház és a pozsonyi Színművészeti Egyetem közös előadásában Leopold Lahola Napfoltok című művét tekintette meg a közönség.

Az előadásnak különlegessége is volt: két szőgyéni gyökerekkel rendelkező színész szerepelt a darabban. Skronka Tibor, a Komáromi Jókai Színház művésze a rendőr szerepét alakította, Melecsky Kristófot, a pozsonyi Színművészeti Egyetem hallgatóját pedig Gogó szerepében láthatta a hazai közönség.

A darab bonyodalmának okozója két ellopott bőrönd és három ember különleges kapcsolata. A történet a múltban gyökeredzik, alakítva a jelent és a jövőt is. Tragikomikus helyzetek fűzik össze őket, s a kérdés az, van-e kiút a múlt emlékeiből, a bosszú és a gyűlölet útvesztőjéből, és vajon a szerelem és a szeretet megmentheti-e a lelkeket.

Leopold Lahola szlovák író, rendező, forgatókönyvíró a múlt század első felében élt és alkotott. A Napfoltok című drámát 1967-ben írta. Életét nagyban befolyásolta a háború, amikor családja minden tagját elveszítette. Leopold Friedmanként született 1918-ban Eperjesen, és Leopold Laholaként halt meg 1968-ban Pozsonyban.Színművészek beszélgetése a közönséggel - Képek: Berényi Kornélia/Felvidék.ma

A darab fiatal tehetségeket dicsér. Rendezője Rédli Károly, a dramaturg Varga Emese. A jelmez és a díszlet tervezője Madleňák Andrea.

A közönség vastapssal köszönte meg Melecsky Kristóf emlékezetes alakítását Gogó szerepében, Béhr Márton alakítását Tomi szerepében, Hostomsky Fanniét Teréz alakjának megformálásában és a rendőrt alakító Skronka Tibor humoros perceit. Iván András, a robosztus nagybőgő megszólaltatója mint öltönyös, kalapos, titokzatos figura kísérte végig a darabot.

Az előadás után a színészek beszélgetésre marasztalták a közönséget, és azoknak, akiknek kérdései vagy kétségei akadtak a darab megtekintése után, készségesen álltak a rendelkezésükre. Béhr Márton elmondta, hogy szívesen megvitatják a közönséggel a darab történetét, miáltal folyamatosan tökéletesíteni tudják a szerepet. A lélektani dráma karaktereinek jellemzése több szempontból is kibontotta a történetet, választ adva a nézőkben felmerült kérdésekre, valamint bizonyságot arra, hogy a gyűlölet és a bosszú tönkreteszi az életet.

A szőgyéni színházkedvelő közönség hosszú idő után újra a Komáromi Jókai Színház vendégszereplését élvezhette a hazai színpadon. Az önkormányzat a közelmúltban pályázatot nyújtott be a színházi esték folytatása érdekében. Remélve a pályázat sikerességét, 2021-ben ismét színvonalas darabokkal lephetik meg a közönséget, ahol kitüntetett helyet kap a térségi kultúra szolgálatában álló komáromi színház előadása.

A Téli Színházi Esték soron következő előadása február 22-én lesz, amikor a budapesti Centrál Színházban a Billy Wilder filmje nyomán készült Legénylakás című darab megtekintésére utazik a közönség.

Berényi Kornélia

felvidek.ma
Címkék:
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Szélsőségek fogságában
  A középmértéknek a védelme vált elsődlegessé, amelyet a balliberális gondolkodás nem tűr meg.
 • Operatív törzs: egyre többen szegik meg a kijárási korlátozást
  Egyre többen szegik meg kijárási korlátozással kapcsolatos intézkedéseket, és egyre több a büntetőeljárás is - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szerdai online sajtótájékoztatón.
 • A családtámogatásokat bővíteni fogják, nem szűkíteni
  A családtámogatásokhoz nem nyúlunk - jelentette ki a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Novák Katalin hozzátette: ezeket a támogatásokat a jövőben is inkább bővíteni fogják, nem szűkíteni.
MTI Hírfelhasználó