Délvidék: Zombor a vajdasági magyarság egyik fővárosa
2020. február 18. 09:53

Nyugat-Bácska Vajdaság azon régiói közé tartozik, ahol drámaian csökken a magyar lakosok száma. Éppen ezért, minden olyan alkalmat meg kell ragadni, amely az összetartozás élményét erősíti. Legyen ez például egy közös ünnepség, mint amilyen Zombor város napja. A jeles esemény alkalmából a helybéliek már második éve magyar nyelvű programokat is szerveznek. „Azzal, hogy egy közösség hagyományt teremt, jövőt is épít” – hangzott el a szombat esti városnapi ünnepségen.

Képtalálatok a következőre: zombor címere

Zombor címere - wikipedia

Zombort Mária Terézia emelte szabad királyi várossá. A helyi polgárság 1749. február 17-én kapta meg a város státusát igazoló okiratot. A zombori magyarság a Magyar Polgári Kaszinó nagytermében megtartott ünnepséggel emlékezett meg a jeles eseményről.

Pelt Ilona, a VMSZ nyugat-bácskai körzeti szervezetének elnöke: Igyekszünk hagyományt teremteni ebből az ünnepségből, hiszen meggyőződéssel tudom mondani, hogy van magyarság ebben a régióban, akik nagyon szívesen eljönnek erre az alkalomra, megéljük együtt ünnepünket, és úgy gondolom, ebben a rohanó világban nagyon fontos megállni, átgondolni és visszagondolni egy kicsikét a múltba, a jelent értelmezni, és új terveket szőni a jövőre.

A rendezvény mottója egy Széchenyi-idézet volt: „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent és munkálkodhass a jövőn.”

Pásztor Bálint, a VMSZ alelnöke: Zombornak a nemzeti összetétele nem olyan, mint 100 éve volt, de ennek ellenére Zombor még mindig a vajdasági magyarság egyik fővárosa, hiszen Schweidel József, Kis Lajos, Bosnyák Ernő szülővárosáról beszélünk, és nagyon fontos, hogy a nyugat-bácskai magyarság igyekszik Zombornak a patináját megőrizni, és hogy egyáltalán, hogy őrzi a magyarságát, az anyanyelvünket, kultúránkat.

Hajnal Jenő, az MNT elnöke: Az óvodától tényleg mindent megtettünk az utóbbi években, hogy magyar csoportok jöjjenek létre, hogy az iskolába induló gyerekek szülei úgy döntsenek, hogy anyanyelvükön tanuljanak tovább ezek a fiatalok, a középiskolai hálózatért mindent megpróbálunk tenni. És hát itt van a Magyar Polgári Kaszinóban a Pécsi Egyetem kihelyezett konzultációs központja is, és ha átgondoljuk, azt hiszem, hogy soha ekkora alkalom, lehetőség nem volt, az ember szíve ilyenkor csak azért fáj, hogy ha mindez 30 éve történt volna, akkor hol lehetnénk ma.

A zombori magyarság számbéli megfogyatkozása ellenére is igyekszik őrizni múltját és ápolni hagyományait. (RTV)

Az önkormányzat által szervezett központi rendezvényen egyebek között az első zombori rendezett park létrehozásáról emlékeztek meg, valamint a zombori Énekes Társaság történetét is bemutatták a hétfői ünnepségen.

Zombort 1749-ben emelte szabad királyi városi rangra Mária Terézia, 150 ezer arany ellenében. A zombori színházban erről emlékeztek hétfőn, az önkormányzati központi rendezvényen, valamint a zombori Énekes Társaság történetét is bemutatták. (Pannon RTV) 

vajma.info
Címkék:
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Szélsőségek fogságában
  A középmértéknek a védelme vált elsődlegessé, amelyet a balliberális gondolkodás nem tűr meg.
 • Operatív törzs: egyre többen szegik meg a kijárási korlátozást
  Egyre többen szegik meg kijárási korlátozással kapcsolatos intézkedéseket, és egyre több a büntetőeljárás is - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szerdai online sajtótájékoztatón.
 • A családtámogatásokat bővíteni fogják, nem szűkíteni
  A családtámogatásokhoz nem nyúlunk - jelentette ki a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Novák Katalin hozzátette: ezeket a támogatásokat a jövőben is inkább bővíteni fogják, nem szűkíteni.
MTI Hírfelhasználó