Erdogan megfenyegette a szíriai kormányerőket
2020. február 19. 12:48

Recep Tayyip Erdogan török államfő szerdán Ankarában a kilátásba helyezett idlíbi török katonai művelet megindításával fenyegette meg a szíriai kormányerőket, amelyek a török vezetés többszöri felszólítása ellenére folytatják offenzívájukat az ellenzéki fegyveresek kezén lévő északnyugat-szíriai tartományban.

Erdogan, aki a kormányzó iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) az elnöke is egyben, az AKP parlamenti frakcióülésén felszólalva kiemelte, hogy  "küszöbön áll" az idlíbi beavatkozás. Jelezte egyúttal, hogy ezek már Ankara utolsó figyelmeztetései, miután az előkészületeket megtették.

A török államfő - szóvivője, Ibrahim Kalin előző napi kijelentését megerősítve - leszögezte: Törökország sajnos nem érte el a kívánt eredményt az idlíbi helyzet csillapítása ügyében másfél hete zajló török-orosz tárgyalásokon. Mindazonáltal hangoztatta: "bármibe is kerüljön, eltökéltek vagyunk, hogy biztonságos hellyé tegyük Idlíbet mind Törökország, mind a térségben lakók szempontjából".

Erdogan először február 5-én szólította fel az Idlíbnél előrenyomuló szíriai kormányerőket, hogy még februárban vonuljanak vissza a Törökország és Oroszország által 2017 májusa óta tervezett északnyugat-szíriai feszültségcsökkentési övezet határához, amelyen Ankara megfigyelőpontokat alakított ki. A török államfő már akkor leszögezte, hogy amennyiben Damaszkusz csapatai nem tesznek eleget a felszólításnak, "Törökország arra kényszerül, hogy maga végezze el ezt a munkát".

A szíriai kormányerők és a török hadsereg között február 3-án és 10-én heves harcok törtek ki Idlíbben, miután Damaszkusz csapatai tüzérségi támadásokat hajtottak végre a török egységek ellen. Az incidensekben 14 török katona vesztette életét, 45 további pedig megsebesült.

Ankara hetek óta küldi az erősítést a térségbe, valamint a két ország határára, amivel a védelmi minisztérium korábbi közlése szerint a török megfigyelőállások biztonságának szavatolása és az összecsapások leállítása a célja.

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők tavaly áprilisban indítottak átfogó offenzívát a lázadók kezén lévő északnyugati országrész ellen orosz támogatással. Idlíb nagy részét, valamint a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartományok egy részét a Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, továbbá más kisebb iszlamista milíciák, illetve a török támogatást élvező, mérsékelt felkelő csoportok tartják ellenőrzésük alatt. Az előrenyomulás december közepén vett új lendületet. A damaszkuszi erők műveletei ráadásul annak ellenére fokozódnak, hogy idén január 12-én török-orosz tűzszüneti megegyezés született Északnyugat-Szíriát illetően.

Ankara azért ellenzi Damaszkusz idlíbi offenzíváját, mert attól tart, hogy újabb menekülthullám indul meg Törökország felé. Az ENSZ becslései szerint csak december elejétől mostanáig több mint 900 ezer ember kényszerült lakóhelye elhagyására a harcok dúlta régióban.

Erdogan szerdai beszédében a Földközi-tenger keleti medencéjében folytatott török próbafúrásokkal összefüggésben bejelentette, hogy Ankara megvette harmadik fúróhajóját is, amely hatodik generációs, és 11 ezer 400 méteres mélységig tud lehatolni. Az elnök jelezte: a hajó márciusban érkezik Törökországba és - a teszteket követően - a tervek szerint még az idén megkezdi a szénhidrogének utáni kutatást.

MTI
Címkék:
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó