Szánthó Miklós: A nyugat-európai életet a politikai korrektség már felzabálta
2020. február 19. 13:49

A Hír TV Magyarország élőben című műsorának Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója volt a vendége.

Az Európai Néppárt megújítása érdekében küldött állásfoglalást a pártcsalád tagjainak Orbán Viktor. A memorandumban, amelyet Novák Katalin hozott nyilvánosságra Facebook-oldalán többek között az áll, hogy az EPP a keresztény jobboldalról baloldali irányba csúszó pártszövetség lett és az ellenfelekkel szemben már nem kínál vonzó alternatívát. A Fidesz éppen azt javasolja a tagpártoknak, hogy az EPP váltson irányt és terelje egy közösségbe a jobboldali, nemzeti irányultságú pártokat.

– Milyen feltételek mellett lehet sikerre számítani? Ha már arról van szó, hogy visszataláljon az EPP arra az útra, amin elindult. Miniszterelnök úr teljesen egyértelművé tette azt, hogy a jövő szempontjából, erről beszélt az évértékelőjében is, a keresztény-konzervatív értékek melletti kiállás a hosszútávú sikernek a záloga – kérdezte Velkovics Vilmos, műsorvezető.

– Én nagyon szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban. A helyzet az az, hogy egyik percről a másikra ez a változás nem fog végbemenni, ahogy az EPP és az egész nyugati politikumnak a változása sem egyik percről a másikra történt meg. Az amúgy néppárti berkekben született szakirodalom is leírja, és egy idézőjelbe téve köztudott igazság az, hogy az európai jobboldal általánosságban már a II. világháború után azzal a problémával szembesült, hogy a II. világháború tragédiája és iszonyata, borzalma miatt egy kényszerzubbonyt kellett magára öltenie. Nevezetesen azt, hogy nem vallhatta meg az európai kereszténydemokrácia vagy jobbközép oldal a valódi konzervativizmusát és jobboldaliságát, mert nyilvánvalóan ott volt az a veszély, hogy a politikai ellenfelei akkor azonnal fasisztának, nemzeti szocialistának vagy nacionalistának bélyegzik őket.

– Hátrányba kerültek volna – tette hozzá a műsorvezető.

– Igen, mert nyilvánvalóan az volt a történelmi interpretáció, hogy végső soron a keresztény-konzervativizmustól a náci rémtettekig egy egyenes út vezetett vagy legalábbis a jobbközép-konzervatív oldal hallgatólagosan részt vett ebben, ami egy téves interpretáció. Nyilvánvalóan, ami a keresztény gondolattól távol áll akkor az a nemzeti szocializmus. Már a kezdetektől fogva a II. világháború után volt egy olyan nyomás a jobbközép pártokon, hogy nem merték erőteljesen megvallani a különböző társadalmi kérdésekben a konzervatív politikájukat. Ahogy jöttek elő lépésről-lépésre a modern kor újabb és újabb kihívásai, például a migráció vagy a multikulturalizmus, azt érezték, hogy ezekben a témákban nagyon finoman kell fogalmazniuk. Ha egy az egyben szembeszállnak ezekkel, akkor fasisztának bélyegzik őket, és szépen lassú víz partot mos alapon az összes témában ezt a játékot játszották el. Ennek a szummája lett az végül, hogy főleg a Benelux és a skandináv néppárti tagpártok, de azért a németek is döntő többségben már a meghatározó ügyekben sokkal közelebb állnak egy szociáldemokrata vagy liberális pártszövetségéhez, mint a konzervatív-keresztény alapítóatyák eszmeiségéhez – válaszolt Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója.

A teljes tartalom IDE kattintva érhető el.

HírTV
Címkék:
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó