Migránsok betelepítése ellen gyűjt aláírásokat egy szerb párt
2020. február 19. 23:06

A szerb kormány migránspolitikája és "a migránsok betelepítésének terve" ellen gyűjt aláírásokat a Dveri nevű ellenzéki, bevándorlásellenes szerb párt.

A Balkan Insight című oknyomozó újságírói portál beszámolója szerint a parlamenti ellenzékhez tartozó párt kedden kezdte meg migránsellenes kampányát. Bosko Obradovic pártelnök kijelentette, ha a szerb kormány nem változtat a migránspolitikáján, akkor "Szerbia a térség legnagyobb befogadóközpontjává válik".

A menekültügyi főbiztosság jelentése szerint Szerbiában jelenleg 6-7 ezer migráns tartózkodik. Valamivel több mint ötezren a befogadóközpontokban vannak, mintegy másfélezren viszont a magyar, a horvát és a boszniai határ közelében rejtőznek, és arra várnak, hogy illegálisan keljenek át a szomszédos országokba, onnan pedig tovább haladjanak az Európai Unió országai felé. A hivatalos adatok és a migránsok saját bevallása szerint egyikük sem akar Szerbiában maradni, céljuk valamelyik nyugat-európai ország.

Míg a Dveri azt állítja, hogy a migránsellenes petíció a párt választási bojkottjának a része, az ugyanahhoz a politikai szerveződéshez, a több pártból álló Szövetség Szerbiáért nevű formációhoz tartozó pártok nem teljesen értenek egyet a Dveri kezdeményezésével. A balközép Demokrata Párt parlamenti képviselője, Aleksandra Jerkov megdöbbenésének adott hangot, hogy a Dveri milyen nyíltan kelt gyűlöletet, félelmet és idegenellenes hangulatot.

A menekültügyi főbiztosság többször is közölte, nem létezik a migránsok betelepítésére vonatkozó terv, a sajtóban azonban időről időre megjelennek olyan információk, amelyek arra engednek következtetni, hogy a szerbiai vezetés úgy módosítaná a menekültügyi törvényt, hogy az lehetővé tegye akár az illegális bevándorlók letelepítését is.

Korábban az is felmerült, hogy a szerb kormány azzal akarja megállítani a népességfogyást, hogy az elhagyott házakba, illetve a kiürült településekre migránsokat telepítene.

MTI
Címkék:
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Gulyás: 663 milliárd forint kerül a járványügyi alapba
  A kormány magán kezdte a koronavírus-járvány miatt szükséges takarékosságot, így elvon és átcsoportosít a tárcáktól összesen 1345 milliárd forintot, ami a gazdaság védelmére és újraindítására létrehozott alapban áll rendelkezésre. A járvány elleni védekezési alapba 663 milliárd forintot biztosítanak, abba be kell fizetni az idei párttámogatások 50 százalékát, a multinacionális láncokat terhelő kereskedelmi adót, a pénzügyi szektor hozzájárulását és a gépjárműadó önkormányzatoknak járó részét - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton az online kormányinfón.
 • A rendeleti kormányzásról és a lelki patikáról
  Bebizonyosodott, hogy bajban nemzetállami alapon van működőképes megoldás.
 • Magyarországon megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek a járvány elleni védekezésben
  Egy hónapja regisztrálták az első megbetegedéseket Magyarországon, é megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek a koronavírus-járvány elleni védekezésben - emelte ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy a jó idő ellenére is tartsák be az emberek a korlátozó intézkedéseket.
MTI Hírfelhasználó