Richard Grenell lehet az Országos Hírszerzési Igazgatóság új vezetője
2020. február 20. 08:58

Richard Grenell, az Egyesült Államok németországi nagykövete lehet az amerikai Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) új vezetője - jelentette a The New York Times című napilap gyorshírben az internetes oldalán szerdán este. Donald Trump elnök később megerősítette az értesülést.

Grenellt az amerikai elnök egyik legodaadóbb híveként tartják számon washingtoni politikai és médiaberkekben.

A 17 amerikai hírszerző szervezetet összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság korábbi vezetője, Dan Coats tavaly július végén mondott le, azóta Joseph Maguire ügyvezető igazgatóként irányította a munkát. A törvény értelmében azonban neki március 12-e előtt le kell mondania megbízatásáról, s várhatóan visszatér korábbi munkájához, az Országos Terrorellenes Központ igazgatói posztjára. Maguire egyébként a haditengerészet nyugalmazott admirálisa.

A lap első megkeresésére a Fehér Ház nem kívánta kommentálni az értesülést. Grenell szintén nem válaszolt a The New York Times megkeresésére. A lap megjegyezte: Donald Trump gyakran változtat az álláspontján személyzeti ügyekben, ha a döntése kiszivárog a sajtóba.

Csütörtökre virradó éjjel azonban Trump a Twitteren bejelentette, hogy az 53 éves Grenellt jelöli a DNI igazgatójának. "Rick rendkívül kiválóan képviselte országunkat, és várom, hogy együtt dolgozhassam vele" - írta a mikroblogban az elnök, s egyben megköszönte Maguire ügyvezető igazgató eddigi munkáját is, reményét fejezve ki, hogy Maguire a kormányzat berkeiben folytatja munkáját.

A DNI vezetői megbízatásához szenátusi egyetértés szükséges, tehát az elnök nem kinevezheti, hanem csak jelölheti az új igazgatót.

A Grenell jelölése utáni első kommentárok mindegyike felemlítette, hogy a jelölt a 2012-es elnökválasztási kampányban az akkori republikánus elnökjelölt, Mitt Romney szóvivője volt, és mindig nyíltan felvállalta homoszexualitását.

MTI
Címkék:
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó