Richard Grenell lehet az Országos Hírszerzési Igazgatóság új vezetője
2020. február 20. 08:58

Richard Grenell, az Egyesült Államok németországi nagykövete lehet az amerikai Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) új vezetője - jelentette a The New York Times című napilap gyorshírben az internetes oldalán szerdán este. Donald Trump elnök később megerősítette az értesülést.

Grenellt az amerikai elnök egyik legodaadóbb híveként tartják számon washingtoni politikai és médiaberkekben.

A 17 amerikai hírszerző szervezetet összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság korábbi vezetője, Dan Coats tavaly július végén mondott le, azóta Joseph Maguire ügyvezető igazgatóként irányította a munkát. A törvény értelmében azonban neki március 12-e előtt le kell mondania megbízatásáról, s várhatóan visszatér korábbi munkájához, az Országos Terrorellenes Központ igazgatói posztjára. Maguire egyébként a haditengerészet nyugalmazott admirálisa.

A lap első megkeresésére a Fehér Ház nem kívánta kommentálni az értesülést. Grenell szintén nem válaszolt a The New York Times megkeresésére. A lap megjegyezte: Donald Trump gyakran változtat az álláspontján személyzeti ügyekben, ha a döntése kiszivárog a sajtóba.

Csütörtökre virradó éjjel azonban Trump a Twitteren bejelentette, hogy az 53 éves Grenellt jelöli a DNI igazgatójának. "Rick rendkívül kiválóan képviselte országunkat, és várom, hogy együtt dolgozhassam vele" - írta a mikroblogban az elnök, s egyben megköszönte Maguire ügyvezető igazgató eddigi munkáját is, reményét fejezve ki, hogy Maguire a kormányzat berkeiben folytatja munkáját.

A DNI vezetői megbízatásához szenátusi egyetértés szükséges, tehát az elnök nem kinevezheti, hanem csak jelölheti az új igazgatót.

A Grenell jelölése utáni első kommentárok mindegyike felemlítette, hogy a jelölt a 2012-es elnökválasztási kampányban az akkori republikánus elnökjelölt, Mitt Romney szóvivője volt, és mindig nyíltan felvállalta homoszexualitását.

MTI
Címkék:
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Szélsőségek fogságában
  A középmértéknek a védelme vált elsődlegessé, amelyet a balliberális gondolkodás nem tűr meg.
 • Operatív törzs: egyre többen szegik meg a kijárási korlátozást
  Egyre többen szegik meg kijárási korlátozással kapcsolatos intézkedéseket, és egyre több a büntetőeljárás is - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szerdai online sajtótájékoztatón.
 • A családtámogatásokat bővíteni fogják, nem szűkíteni
  A családtámogatásokhoz nem nyúlunk - jelentette ki a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Novák Katalin hozzátette: ezeket a támogatásokat a jövőben is inkább bővíteni fogják, nem szűkíteni.
MTI Hírfelhasználó