Újabb két török katona meghalt egy idlíbi légicsapásban
2020. február 20. 21:59

Két török katona meghalt, öt pedig megsebesült csütörtökön egy légicsapásban az északnyugat-szíriai Idlíb térségében, ahol azért tartózkodtak, hogy biztosítsák a kormányerők és az ellenzéki fegyveresek közti tűzszünetet – közölte a török védelmi minisztérium.

A tárca nem nevezte meg, hogy kit tesz felelőssé a támadásért, de időközben Fahrettin Altun, a török államfői hivatal kommunikációs igazgatója hivatalos Twitter-fiókján azt írta, hogy a damaszkuszi rezsim csapatai hajtották végre a csapásmérést.
A védelmi minisztérium hangsúlyozta, hogy válaszul ezúttal is bemértek célpontokat és tűz alá vették őket. A tárca egyúttal arról számolt be, hogy információik szerint eddig több mint 50 szíriai „kormányelemet”, öt harckocsit, két páncélozott szállító harcjárművet, két fegyveres kisteherautót és egy tarackot „megsemmisítettek”.

A szíriai kormányerők és a török hadsereg között az utóbbi hetekben kétszer, február 3-án és 10-én is heves harcok törtek ki Idlíbben, miután Damaszkusz csapatai tüzérségi támadásokat hajtottak végre török egységek ellen. Az incidensekben a mostanival együtt immár 15 török katona vesztette életét, 50 pedig megsebesült.

Az Anadolu török állami hírügynökség csütörtökön azt jelentette, hogy mérsékelt ellenzéki csoportok műveletet indítottak a kormányerők ellen Idlíb tartomány Szerakab településétől nyugatra Nejrab falu visszafoglalására, amelyet február 3-án veszítettek el. Az Anadolu azt írta, hogy az ellenzéki csapatok a kormányerőkre leadott tüzérségi lövéseket követően indultak meg és léptek be Nejrabba. Az Anadolu hozzátette: a faluban intenzív összecsapások zajlanak a mérsékelt ellenzéki és a kormányerők között.

A harcok azután újultak ki ismét, hogy Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter csütörtök délelőtt kijelentette: a mérsékelt ellenzéki fegyvereseket pártoló Ankara és a kormányerőket támogató Moszkva az elkövetkező időszakban fokozni fogja a csaknem két hete folyó párbeszédet Idlíb ügyében.

Az első szíriai tüzérségi támadást követően Recep Tayyip Erdogan török elnök február 5-én arra szólította fel az előrenyomuló kormányerőket, hogy még februárban vonuljanak vissza a Törökország és Oroszország által 2017 májusa óta tervezett északnyugat-szíriai feszültségcsökkentési övezet határához, amelyen Ankara megfigyelőpontokat alakított ki. Ankara nem hajlandó változtatni a korábbi demarkációs vonal mentén létrehozott megfigyelőállások helyzetén, amelyek Damaszkusz offenzívája következtében a kormányerők gyűrűjébe kerültek, és hetek óta küldi az erősítést a térségbe, valamint a két ország határára.

A török államfő most szerdán viszont már a katonai művelet megindításával fenyegetett és arról beszélt, hogy „küszöbön áll” a kilátásba helyezett idlíbi török beavatkozás. Jelezte: ezek már Ankara utolsó figyelmeztetései, miután az előkészületeket megtették.

Erdogan szavaira reagálva Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán Szentpéterváron úgy nyilatkozott, hogy „a lehető legrosszabb forgatókönyv lenne” egy esetleges török beavatkozás a legitim szíriai kormány és annak fegyveres erői ellen Idlíb tartományban.

A tervezett művelettel kapcsolatban Cavusoglu csütörtökön azt mondta: a időzítésre vonatkozó végső döntés Erdogan kezében van. Ankara azért ellenzi Damaszkusz tavaly áprilisban megkezdett offenzíváját a felkelők utolsó bástyájával szemben, mert attól tart, hogy újabb menekülthullám indul meg Törökország felé.

MTI
Címkék:
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Gulyás: a kormány intézkedései elegendőek lesznek
  A kormány intézkedései elegendőek lesznek ahhoz, hogy fedezzék a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges költségeket és a lehető leghamarabb újra lehessen indítani a gazdaságot - nyilatkozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
 • Nyerőben az élet kultúrája
  Mert ez a szervezett küzdelem a vírus ellen, ami szembe megy a korábban sokak által abszolút értéknek tekintett gazdasági érdekkel, az élet kultúrájának diadala a halál kultúrája felett.
 • Virágvasárnapi passió
  Ha tehát a szenvedéstörténetet elővételezzük virágvasárnap, úgy húsvét teljes, tágabb összefüggése adja meg azt a hátteret, ami alapján a Jeruzsálembe való bevonulás gesztusa érthetővé válik.
MTI Hírfelhasználó