Nem lankad Törökország felől a migránsáradat
2020. február 20. 23:14

Nem lankad Törökország felől a migránsáradat, az elmúlt 24 óra alatt leforgása alatt 306 menedékkérő érkezett Görögországba – közölte az ANA-MPA félhivatalos görög hírügynökség csütörtökön.

A tájékoztatás szerint a görög parti őrség 184 migránst vett fel az Égei-tengeren, további 122 menedékkérő pedig bárkákon érte el Leszbosz, Híosz és Számosz szigeteket.

Az athéni bevándorlási minisztérium adatai szerint az égei-tengeri szigeteken működő túlzsúfolt központokban jelenleg összesen több mint 42 ezer menedékkérő él.

A konzervatív görög kormány az elmúlt időszakban már megkezdte a menedékjogi kérelmek elbírálásának a meggyorsítását, így az újonnan érkezők esetében – Nótisz Mitarákisz bevándorlási és menekültügyi miniszter szerint – a folyamat már legfeljebb csak hónapot vesz igénybe. Annak szavatolására, hogy az elutasított menedékkérők ne rejtőzködjenek el a hatóságok elől, a kormány azt tervezi, hogy 2020 nyaráig bezárja a görög szigeteken található regisztrációs létesítményeket, és zárt kitoloncolási központokat hoz létre helyettük.

A szigetek lakói és a helyhatósági politikusok ugyanakkor elutasítják ezeket a terveket, s azt követelik, hogy minden migránst szállítsanak a szárazföldre.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint jelentősen nőtt a Törökországból Görögország felé igyekvő migránsok száma. Míg 2018-ban alig több mint 50 ezren érkeztek illegális úton Görögországba, 2019-ben számuk már 74 600 volt. A főbiztosság adatai szerint az év eleje óta naponta átlagosan százan kelnek át Törökországból a görög szigetekre.

MTI
Címkék:
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Gulyás: a kormány intézkedései elegendőek lesznek
  A kormány intézkedései elegendőek lesznek ahhoz, hogy fedezzék a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges költségeket és a lehető leghamarabb újra lehessen indítani a gazdaságot - nyilatkozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
 • Nyerőben az élet kultúrája
  Mert ez a szervezett küzdelem a vírus ellen, ami szembe megy a korábban sokak által abszolút értéknek tekintett gazdasági érdekkel, az élet kultúrájának diadala a halál kultúrája felett.
 • Ingyenes parkolást Budapesten!
  Az igyenes parkolással a fővárosban indokolatlanul mászkáló emberek száma is csökkenne. Ugyanis jelenleg népes ellenőrsereg keresi a nem fizető parkolókat, hogy mikuláscsomagot helyezzen el a kocsik szélvédőjén.
MTI Hírfelhasználó