Mestreházy Attila: Támadás alatt az MSZP
2020. február 23. 00:25

Ha nem vigyáznak, elolvadhat, megsemmisülhet az MSZP – mondta Mesterházy Attila, a szocialisták korábbi elnöke egy nappal azután, hogy két fővárosi kerületi polgármester átigazolt Gyurcsány Ferenchez. Az MSZP jelenlegi elnöke, Tóth Bertalan ma is megerősítette, hogy senki nem tekintheti lábtörlőnek a pártot. Úgy tűnik azonban, hogy a DK tovább keverheti a kártyát: eddig a közös baloldali listát erőltették, Gyurcsány Ferenc felesége viszont felvetette, hogy akár külön is indulhatnának – derült ki az M1 Híradójából.

Sokféle támadás éri az MSZP-t – így reagált a szocialista Mesterházy Attila annak kapcsán, hogy a párt két polgármestere átlépett a DK-ba. Szerinte van ok az önkritikára, olyannyira, hogy a megmaradt párttagoknak azt üzente: vigyázzanak egymásra, mert az olvadásnak általában megsemmisülés a vége.

Csütörtökön lépett ki váratlanul az MSZP-ből és csatlakozott Gyurcsány Ferencékhez a két szocialista kerületvezető: Szaniszló Sándor pestszentlőrinci, valamint Kiss László óbudai polgármester.

A Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc közösségi oldalán úgy reagált, hogy ezek valószínűleg nem könnyű napok az MSZP számára.

A szocialisták elnöke, Tóth Bertalan ismét elmondta, nem lesznek lábtörlők és nem fognak olyan jelölteket támogatni, akik elárulják őket. Az elmúlt hónapokban ugyanis már sokadjára történt meg, hogy a DK a többi baloldali párttól vitt el politikusokat.

Még több szocialista politikus léphet át a DK -ba  – erről már a Magyar Nemzet írt. A lap értesülései szerint a DK-s Varju László, valamint Élő Norbert a párt hegyvidéki önkormányzati képviselője próbálja átcsábítani a Gyurcsány-pártba a szocialista politikusokat. Bár Élő Norbert tagadta ezt, szocialista elnökségi források is megerősítették az információt.

Az MSZP volt elnökét is hívták a DK-ba, csak nemet mondott – erről maga Kovács László beszélt az Origónak. A politikus hozzátette: azt sem lehet kizárni, hogy a két párt később összeolvad.

Gyurcsány Ferenc felesége azt mondta: semmi meglepő nincs Szaniszló Sándor és Kiss László átigazolásában. Dobrev Klára szerint a DK erősödése abszolút siker. Most egy konzultációt is indítanak, amelynek az is lehet a vége, hogy önállóan indulnak 2022-ben.

Az MSZP elnöke viszont úgy tűnik, nem tud vagy nem akar különindulásban gondolkodni. Már csak azért sem, mert Tóth Bertalan szerint rengeteg áldozatot hoztak a baloldali együttműködés létrejöttéért.

Az LMP-s Ungár Péter a konfliktusokra úgy reagált: a szocialista polgármesterek átlépése is bizonyítja, hogy egyéni pártpolitikai érdekeik mentén politizálnak a baloldali pártok, élükön Gyurcsány Ferenccel.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Gulyás: 663 milliárd forint kerül a járványügyi alapba
  A kormány magán kezdte a koronavírus-járvány miatt szükséges takarékosságot, így elvon és átcsoportosít a tárcáktól összesen 1345 milliárd forintot, ami a gazdaság védelmére és újraindítására létrehozott alapban áll rendelkezésre. A járvány elleni védekezési alapba 663 milliárd forintot biztosítanak, abba be kell fizetni az idei párttámogatások 50 százalékát, a multinacionális láncokat terhelő kereskedelmi adót, a pénzügyi szektor hozzájárulását és a gépjárműadó önkormányzatoknak járó részét - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton az online kormányinfón.
 • A rendeleti kormányzásról és a lelki patikáról
  Bebizonyosodott, hogy bajban nemzetállami alapon van működőképes megoldás.
 • Magyarországon megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek a járvány elleni védekezésben
  Egy hónapja regisztrálták az első megbetegedéseket Magyarországon, é megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek a koronavírus-járvány elleni védekezésben - emelte ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy a jó idő ellenére is tartsák be az emberek a korlátozó intézkedéseket.
MTI Hírfelhasználó