Lavrov: új orosz-török konzultációsorozat kezdődik Idlíbről
2020. február 24. 17:49

Moszkva és Ankara új konzultációsorozatot indít a szíriai Idlíb tartományban kialakult helyzetről - jelentette be Szergej Lavrov orosz külügyminiszter újságíróknak hétfőn Moszkvában.

"Új konzultációsorozat van előkészületben, amely a reményeink szerint elvezethet bennünket a megállapodáshoz arról, hogy miként érjük el azt, hogy itt valóban egy feszültségcsökkentési övezet legyen, ahol nem a terroristák az urak" - mondta Lavrov.

Az orosz diplomáciai vezetője szerint az Idlíbbe vezényelt török katonák tisztában vannak azzal, hogy a feszültségcsökkentési övezetben a szíriai kormányerők és az orosz harci gépek a terroristák ellen harcolnak.

"Soha senki sem állapodott meg arról az Oroszország és Törökország elnöke által elért egyezségekben, hogy a terroristákra nem mérnek ellencsapásokat, ha megpróbálnak majd úgy fellépni, ahogy fellépnek. Biztos vagyok benne, hogy a terepen működő török katonák mindent világosan látnak és értenek. Annál is inkább, hogy a terroristák az állásaink, a szíriai kormányerők állásai és a szíriai polgári célpontoka elleni támadásaikat éppen onnan indítják, ahol a Török Köztársaság megfigyelőállásai találhatók" - fogalmazott az orosz diplomácia vezetője.

Hozzátette: Oroszország elfogadhatatlannak tartja azokat az Egyesült Államok részéről elhangzott utalásokat, amelyek szerint párbeszédet kellene kezdeni az al-Kaida szíriai ágával, a Haját Tahrír as-Sám elnevezés használatára áttért an-Núszra Front terrorszervezettel. Mint mondta, Moszkva kategorikusan ellenzi az ENSZ Biztonsági Tanácsa által terroristának minősített szervezetek felmentését.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint a kormányellenes erők által ellenőrzött szíriai Idlíb tartományban a helyzet azután éleződött ki ismét, hogy az orosz és a török hadsereg megpróbált érvényt szerezni a fegyvernyugvásnak, ám a terroriták támadásai felélénkültek. Recep Tayyip Erdogan török elnök múlt héten közölte: csupán idő kérdése, hogy a török hadsereg új hadműveletet kezdjen Szíriában.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap éjjel a Rosszija 1 televízió műsorában elmondta, hogy az orosz és a török katonák kommunikálnak egymással Idlíbben.

Ugyanakkor azt hangoztatta, hogy Törökország nem teljesítette a Szocsiban Vlagyimir Putyin orosz elnök és Erdogan között elért megállapodást. Rámutatott, hogy ennek értelmében éppen Ankara volt a felelős a terroristáknak a kormányellenes erőktől való elkülönítéséért, valamint a nehézfegyverek visszavonásáért.

A Putyin és Erdogan részvételével Szocsiban megtartott tárgyalások eredményeként 2018. szeptember 17-én aláírt orosz-török memorandum értelmében Idlíbben 2018. október 15-ig létre kellett volna hozni egy 15-20 kilométer széles demilitarizált övezetet.

MTI
Címkék:
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó