Trócsányi László: politikai bohózattá változott a 7. cikkely szerinti eljárás
2020. február 25. 21:48

Trócsányi László megítélése szerint kifulladóban van EU-ban a 7-es cikk szerinti jogállami eljárás Magyarország ellen. A Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője a Hír TV Magyarország élőben című műsorában kedd este azt mondta, a magyar kormány már szeretne pontot tenni az ügy végére, az Európai Tanács azonban "ellöki magától a témát".

Képtalálatok a következőre: trócsányi hirtv

Kép: hírtv.hu

Trócsányi László kijelentette: politikai bohózattá változott a 7. cikkely szerinti eljárás az Európai Parlamentben.
   
Az eljárás 2018-ban kezdődött, de még sehol se tart. A magyar kormány kifejtette érveit, szeretné lezárni az ügyet, de válaszra se méltatják, süketek párbeszéde folyik, ilyen helyzetben még az EU hitelesége is felvetődik - mondta a volt igazságügy-miniszter.
   
A jogállami eljárásban az Európai Néppárton belül egyre több ország képviselője támogatja Magyarországot - folytatta, hozzátéve, az Európai Tanácsnak kellene döntést hoznia, de nem tud mit kezdeni az üggyel.
   
A viták természetesek, eldöntésükre megvannak a megfelelő fórumok - mondta.
   
Trócsányi László példaként említette, hogy folyamatban van még az Európai Unió Bírósága előtt az NGO-kal kapcsolatos eljárás, illetve a kvótaügy.
   
A jogállami kifogások miatti költségvetési szankciók azonban túlnyomórészt a közép-európai tagállamokat sújtanák, és még csak azt sem lehet tudni, pontosan, hogy mi a "vád", amelyek a jogállam tartalmi elemei, ezért ezzel az egésszel szemben jogosak a fenntartások - hangsúlyozta a Fidesz EP-képviselője.
   
Azzal kapcsolatban, hogy az EU 27 tagországa kedden jóváhagyta a Nagy-Britanniával kialakítandó jövőbeni kapcsolatokra összpontosító tárgyalási álláspontját, és a jövő héten megkezdődnek a Brexit-tárgyalások Londonnal, Trócsányi László azt mondta: rossz egyezményt senki se szeretne, de kérdéses, hogy létrejöhet-e win-win szituáció.
   
Kevés az idő, nagyon nehéz tárgyalások várhatók - tette hozzá.
   
Trócsányi László úgy látja, a Brexit rámutatott arra, hogy az EU válságban van.
   
Az európai polgárok egyre kritikusabbak az unióval, érezhető a bizonytalanság, az európaiak a politikai elit egyes döntéseivel nem tudnak azonosulni - mondta.
   
Arról is beszélt, hogy a Nézőpont Intézet pályázati felhívást tett közzé egyetemi hallgatóknak az európai életmód kutatásával kapcsolatban.
 

MTI
Címkék:
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó