Láng Zsolt: Nettó pártpolitikai vitákba kezdtek a színházakról
2020. február 27. 01:07

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad élére javasolja Karácsony Bán Teodórát

Mint azt korábban megírtuk, a kormány és a főváros december óta zajló tárgyalása értelmében a jövőben lesznek fővárosi, állami és vegyes finanszírozású teátrumok a fővárosban. A Radnóti Színházat, a Katona József Színházat, az Örkény István Színházat és a Szabad Tér Színházat a Főváros saját fenntartásúvá tenné. Utóbbi tekintetében a főpolgármester előterjesztésében nem támogatta a szakmai bizottság egybehangzó álláspontját, amely az eddigi vezetőt, Bán Teodórát javasolta a posztra. Korábban egyébként Karácsony Gergely azt monda, törvénytelennek tartja azt az állásfoglalást, amely a szakmai bizottságéval ellentétes. A mai közgyűlésen azonban a politikus mégis úgy fogalmazott: „Nem értem pontosan, hogy ha nem kérjük a közös működtetést a Szabad Tér Színházra nézve, akkor miért fogalmaz meg a kormány olyan ultimátumot, hogy ha Bán Teodórát nem támogatjuk, akkor a színház finanszírozásáról szóló vitát felfüggesztik.”

A főpolgármester mégis leszögezte, hogy ennek ellenére az a vita, ami a Szabad Tér Színház vezetői kérdése kapcsán kialakult, sokat ártana az értelmes tárgyalás lehetőségének a főváros és a kormány között. Ezért javasolja, hogy osztott vezetésű teátrum legyen a jövőben a szabadtéri: a Margitszigeti Szabadtéri Színpadot Bán Teodóra, a Városmajori Szabad Tér Színházat pedig Benkő Nóra vezesse. Hozzátette: funkcióját tekintve is más-más természetű játszóhelyekről van szó, a Margitsziget inkább koncerthelyszín, a Városmajori Színpad a színjátszáshoz kapcsolódva pedig befogadó teátrum.

Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint Bán Teodóra pályázata kiemelkedően a legjobb, mégis a szakmai bizottság javaslatát lesöpörve szeretnének döntést hozni.

– Azt látjuk, hogy azt a békés hangulatot ami jellemezte az eddigi kilenc évet a fővárosi színházak területén, most a politikai színtérre helyezték. Véleményem szerint a Demokratikus Koalíció belökte a területi politikai harcba a színházakat. Önök ezt a békét felborítják: nettó hatalmi pártpolitikai harcba kezdtek. Akiket önök meg akarnak óvni, azokat a színházigazgatókat mi neveztük ki. Önök viszik a rendszerbe ezt a hihetetlen feszültséget. A főpolgármester saját elvét – miszerint hagyjuk a szakmát a szakmára – is semmibe veszi, amikor a Színházművészeti Bizottság döntését figyelmen kívül hagyja – hangsúlyozta Láng Zsolt.

Pokorni Zoltán, Hegyvidék polgármestere szerint nem lehet objektíven megítélni, melyik pártpolitikai érdek kezdte előbb a színházi élet felkorbácsolását. „Egy bizonyos: Szentkirályi Alexandra főpolgármester-helyettes vezetése alatt egy békés, sokszínű, gazdag színházi élet volt Budapesten, ezt kellene megőrizni”– mondta hozzászólásában Pokorni Zoltán.

Március elsejéig meg kell állapodnia színházak finanszírozásáról a kormánynak és a főváros vezetésének. A Szabad Tér Színház osztott vezetésének lehetőségéről zárt ülésben döntenek majd, a most előterjesztett színház-finanszírozást a képviselő testület elfogadta.


 
magyarnemzet.hu
Címkék:
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Gulyás: 663 milliárd forint kerül a járványügyi alapba
  A kormány magán kezdte a koronavírus-járvány miatt szükséges takarékosságot, így elvon és átcsoportosít a tárcáktól összesen 1345 milliárd forintot, ami a gazdaság védelmére és újraindítására létrehozott alapban áll rendelkezésre. A járvány elleni védekezési alapba 663 milliárd forintot biztosítanak, abba be kell fizetni az idei párttámogatások 50 százalékát, a multinacionális láncokat terhelő kereskedelmi adót, a pénzügyi szektor hozzájárulását és a gépjárműadó önkormányzatoknak járó részét - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton az online kormányinfón.
 • A rendeleti kormányzásról és a lelki patikáról
  Bebizonyosodott, hogy bajban nemzetállami alapon van működőképes megoldás.
 • Magyarországon megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek a járvány elleni védekezésben
  Egy hónapja regisztrálták az első megbetegedéseket Magyarországon, é megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek a koronavírus-járvány elleni védekezésben - emelte ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy a jó idő ellenére is tartsák be az emberek a korlátozó intézkedéseket.
MTI Hírfelhasználó