Könnygázzal oszlatta a leszboszi rendőrség a helyi lakosokat
2020. február 27. 23:06

(Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Sztratisz Balaszkasz)

Az égei-tengeri szigeteken élőket felháborította a görög kormány terve, hogy bezárja a Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetein működő – reménytelenül túlzsúfolt – menekültügyi központokat, és zárt kitoloncolási központokat hoz létre helyettük. A helyi lakosság ugyanis attól tart, hogy ezzel az intézkedéssel állandósulhat a 2015-ben kezdődött menekültügyi válsághelyzet lakóhelyükön.

A tüntetők szerdán az egyik ilyen zárt kitoloncolási központ felépítésére kijelölt területet próbálták megközelíteni, de a rendőrség feltartóztatta menetüket. „Több mint ezer ember tiltakozik az új létesítménynél. Kövekkel dobálták meg a rendőröket. A rendőrök kénytelenek voltak vegyszert bevetni” – mondta a rendvédelmi szervek szóvivője a könnygázra utalva.

Legalább tíz tüntető és 43 rendőr sebesült meg az összecsapásokban, amelyek csak a kora esti órákban enyhültek. Két sebesült állapota súlyos. A nap folyamán emellett százak tiltakoztak egy általános sztrájk keretében Leszbosz székhelyén, Mitilíniben a kormányzati tervek ellen.

A tiltakozó akciók már második napja folynak Leszboszon. Kedden a tüntetők kukásautókkal és más járművekkel próbálták megakadályozni az erősítésként érkezett rendőrök partra szállását és felszerelésük kirakodását egy helyi kikötőben. A görög hatóságok a héten további rendőröket mozgósítottak az öt szigetre, hogy kezeljék a tüntetéseket.

Híosz szigetén aktivisták szerdán megrohamoztak egy szállodát, ahol az újonnan érkezett rendőröket szállásolták el. Nyolc rendőr megsebesült. Értesülések szerint két rendőrt sörétes puskákból leadott lövésekkel találták el.

Szerdán este a görög kormány bejelentette, hogy részlegesen kivonják Leszboszról és Híoszról a rendőrségi különleges erőket. A döntés azt követően született, hogy Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök egyeztetett Mihalisz Hriszohoidisz állampolgárok védelméért felelős miniszterrel és a görög rendőrség vezetőjével.

Sztéliosz Pecasz görög kormányszóvivő az Alfa televíziónak nyilatkozva azzal indokolta az intézkedést, hogy a kormányfő így próbálja  enyhíteni a kialakult feszült helyzetet és elősegíteni a párbeszédet. Mint mondta, péntek este várja megbeszélésekre az Észak-Égei-szigetek régió kormányzóját, valamint a szigetek polgármestereit. Egyre drámaibb helyzet uralkodik Görögország amúgy is túlzsúfolt égei-tengeri menekültügyi központjaiban, ahol jelenleg több mint 42 ezer menedékkérő él. Ráadásul naponta gyarapodik a számuk a török partokról újonnan érkezőkkel.

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó