Pikó Andrásék elveszik a józsefvárosi polgárőrségtől a támogatást
2020. február 27. 23:50

Pikó András, a VIII. kerület polgármestere  (Fotó:MTI/Mohai Balázs)

Megszünteti Józsefváros polgármestere a helyi polgárőrséget. Pikó András úgy döntött visszaveszi az önkéntes alapon szerveződő testülettől az autókat, az irodát, és megvonja támogatását is. Annak ellenére teszi ezt a balliberális kerületvezető, hogy az elmúlt évtizedben a közbiztonság javításával folyamatosan egyre élhetőbbé vált a VIII. kerület. Az önkormányzat fideszes tagja szerint azonban a döntés hátterében mondvacsinált indokok állnak – derült ki az M1 Híradójában.

A balliberális Pikó András vezette józsefvárosi önkormányzat azonnali hatállyal felmondta az együttműködési szerződést a kerület önkéntes polgárőrségével. Visszavették az autókat, az irodát és egy határozatban megvonták az évi 3,5 millió forintos támogatást is.

A tavaly októberi választásokon momentumos színekben befutott Pikó András kérdésünkre azzal indokolta döntését, hogy a polgárőrök nem teljesítették a szerződésben vállalt kötelezettségeiket. Nem járőröztek, illetve többszöri megkeresés után sem érték el a testület vezetőjét. Az M1 rákérdezett a polgárőrség mulasztásaira, amelyre a polgármester nem tudott választ adni, egy hivatali munkatársát hívta segítségül.

Józsefvárosban az elmúlt tíz évben felére esett vissza a regisztrált bűncselekmények száma” – mondta az M1-nek Szilágyi Demeter, a kerület fideszes önkormányzati képviselője, aki úgy látja, az eredményhez jelentősen hozzájárult a helyi polgárőrség is.

A 2012-ben alakult józsefvárosi polgárőrség önkéntes tagjai több tízezer órát járőröztek a kerületben, és számos elismeréssel díjazták munkájukat az elmúlt években. Kaiser József, a józsefvárosi polgárőrök vezetője azt mondta: büszkék az elért eredményeikre, és az önkormányzat nélkül is folytatni fogják az önkéntes munkát a kerületért.

Pikó András az elmúlt három hónapban azzal került a figyelem középpontjába, hogy miközben azt ígérte, nem fog urizálni, már az első októberi képviselő-testületi ülésen megemelte saját és alpolgármesterei bérét, kerékpárját pedig hivatali autóra cserélte. A helyben dolgozó óvónőktől, önkormányzati és bölcsődei alkalmazottaktól, valamint védőnőktől pedig időközben megvonta a 13. havi fizetést.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Gulyás: 663 milliárd forint kerül a járványügyi alapba
  A kormány magán kezdte a koronavírus-járvány miatt szükséges takarékosságot, így elvon és átcsoportosít a tárcáktól összesen 1345 milliárd forintot, ami a gazdaság védelmére és újraindítására létrehozott alapban áll rendelkezésre. A járvány elleni védekezési alapba 663 milliárd forintot biztosítanak, abba be kell fizetni az idei párttámogatások 50 százalékát, a multinacionális láncokat terhelő kereskedelmi adót, a pénzügyi szektor hozzájárulását és a gépjárműadó önkormányzatoknak járó részét - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton az online kormányinfón.
 • A rendeleti kormányzásról és a lelki patikáról
  Bebizonyosodott, hogy bajban nemzetállami alapon van működőképes megoldás.
 • Magyarországon megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek a járvány elleni védekezésben
  Egy hónapja regisztrálták az első megbetegedéseket Magyarországon, é megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek a koronavírus-járvány elleni védekezésben - emelte ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy a jó idő ellenére is tartsák be az emberek a korlátozó intézkedéseket.
MTI Hírfelhasználó