Borrell: Izrael állítsa le az újabb telepes lakások építését Ciszjordániában
2020. február 28. 15:29

Az Európai Unió ismételten arra szólítja fel Izraelt, hogy állítsa le az újabb telepes lakások építését Ciszjordániában, függesze fel a vonatkozó pályázatok közzétételét, és a jövőben tartózkodjon a nemzetközi jog szerint illegális építési tervek előmozdítását célzó intézkedésektől - jelentette ki Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője pénteken.

Ciszjordánia térképe - wikipedia

Borrell nyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy a kijelölt területeken tervezett 3500 új telepes lakás építése megszünteti a Kelet-Jeruzsálem és Ciszjordánia közötti földrajzi és területi egységet, megszakítva a kapcsolatot a terület északi és déli része között.

"Felhívjuk az izraeli és a palesztin feleket, hogy vegyenek részt béketeremtést célzó párbeszédben, és tartózkodjanak minden olyan egyoldalú lépéstől, amely aláássa a két államon (Izrael mellett a palesztin államon) alapuló békés megoldás lehetőségének életképességét" - fogalmazott az uniós külügyi főképviselő.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden jelentette be újabb telepes lakások felépítését Ciszjordániában, a Jeruzsálem melletti, E1-es területnek nevezett zónában. A földterület a Jeruzsálem és Maálé Adumim nevű, negyvenezres telepes város közötti egyelőre beépítetlen rész a Holt-tengerhez vezető út mellett, Jeruzsálemtől keletre.
   
Az Európai Unió mellett a nemzetközi közösség más országai, és az Egyesült Államok véleménye szerint a térség izraeli lakónegyeddé alakítása megszünteti a területi folyamatosságot Ciszjordánia északi és déli része között, veszélyeztetve a kétállami megoldást a leendő palesztin állam számára.
 

MTI
Címkék:
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Gulyás: 663 milliárd forint kerül a járványügyi alapba
  A kormány magán kezdte a koronavírus-járvány miatt szükséges takarékosságot, így elvon és átcsoportosít a tárcáktól összesen 1345 milliárd forintot, ami a gazdaság védelmére és újraindítására létrehozott alapban áll rendelkezésre. A járvány elleni védekezési alapba 663 milliárd forintot biztosítanak, abba be kell fizetni az idei párttámogatások 50 százalékát, a multinacionális láncokat terhelő kereskedelmi adót, a pénzügyi szektor hozzájárulását és a gépjárműadó önkormányzatoknak járó részét - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton az online kormányinfón.
 • A rendeleti kormányzásról és a lelki patikáról
  Bebizonyosodott, hogy bajban nemzetállami alapon van működőképes megoldás.
 • Magyarországon megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek a járvány elleni védekezésben
  Egy hónapja regisztrálták az első megbetegedéseket Magyarországon, é megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek a koronavírus-járvány elleni védekezésben - emelte ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy a jó idő ellenére is tartsák be az emberek a korlátozó intézkedéseket.
MTI Hírfelhasználó