Könnygázzal oszlatták a migránsokat a török–görög határon
2020. február 29. 10:31

Kritikus és kaotikus a helyzet a török–görög határnál, ahol reggel óta több száz bevándorló gyűlt össze. Azok után indultak el az Európai Unió felé, hogy tegnap késő este a török kormánypárt bejelentette: a szíriai háború fejleményei miatt már „nem tudják feltartóztatni a menekülőket”.

A görög határnál többen megpróbáltak a tiltás ellenére belépni az Európai Unió területére.

Könnygázt is bevetettek a tömeg ellen

A határőrök délután könnygázt is bevetettek a tömeg ellen. A görög kormányfő, Kiriákosz Micotákisz közölte: lezárják az átkelőt, további utasításig senki nem léphet az ország területére. Az illegális határátlépőkkel szemben pedig a legnagyobb szigorral lépnek fel. Az Égei-tengerre az ígéretek szerint ötven hadihajót küld a parti őrség.

A magyar kormányfő megbeszélést folytatott a török elnökkel

Orbán Viktor telefonon tárgyalt napközben Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, ezek után a kormányfő összehívta biztonsági kabinetjét. Erdogannal a szíriai háborúról és a bevándorlási helyzetről tárgyalt Orbán Viktor.

A török államfő megerősítette telefonon is, hogy óriási a nyomás Törökországon, ezért a továbbiakban már nem tudják visszatartani az ott tartózkodó menedékkérők egy részét.

Orbán Viktor délután összehívta biztonsági kabinetjét, amelynek tagja a külügyminiszter valamint a belügyminiszter is. Döntés született arról, hogy megerősítik a magyar határok védelmét, és fokozottan figyelik a balkáni bevándorlási útvonal történéseit.

Reggel indultak el az illegális bevándorlók

A menedékkérők és az illegális bevándorlók reggel indultak el Európa felé Törökországban. Taxikkal, buszokkal, mások pedig gyalog vonulnak a török-görög, illetve a török-bolgár határ irányába. Nem csak a szírek, hanem az elmúlt években Törökországban ragadt afgán, pakisztáni, iraki és afrikai bevándorlók egy része is úgy értékelte a török vezetés bejelentését, hogy megnyílt a határ, jöhetnek az Unióba.

Nempközben folyamatosan indultak útnak csoportok. Néhány bevándorló már meg is érkezett Leszbosz szigetére. Lélekelvesztőkön keltek át a tengeren, elmondásuk szerint afganisztániak. Mindannyiukat a regisztrációs központba szállították a segélyszervezetek.

A török kormányzó párt szóvivője pénteken élő adásban jelentette ki, hogy „Törökország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülőket”.

A szóvivő emlékeztetett: Törökország korábban már közölte, hogy kapacitásai megteltek, nem bír el egy újabb menekülthullámot. Úgy fogalmazott, hogy konkrét támogatást akarnak látni az Európai Uniótól. A hírek hallatára rég nem látott több ezer fős áradat indult meg Bulgária és Görögország felé.

Egy afgán férfi, aki taxiba szállt Isztambulban, azt mondta: „hallottam a hírt, és ezért indultam el. Európába akarok menni”.

Nem ő az egyedüli. A taxiállomások környékén napközben több helyen is tömeg alakult ki. Helyszíni tuzsósítások szerint a török hatóságok buszokkal is szállítják a menekülteket az EU-val közös határra.

Görögország nem nézi ölbe tett kézzel a fejleményeket: bejelentették: megerősíti a Törökországgal közös szárazföldi és tengeri határai védelmét. Athén egyúttal kapcsolatba lépett az Európai Unióval és a NATO-val is. Bulgária is hasonló lépéseket tett.

A miniszterelnök szerint számítani kell migránshullámokra

„Számítanunk kell migránshullámokra, a Törökország felől induló áramlás Magyarországot is érintheti, hiszen hazánk a szárazföldi útvonal egyik fontos szakasza” – erről beszélt Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő hozzátette: a magyar határkerítésnél is számítani kell a migránsok rendszeres, tömeges támadásaira.

A miniszterelnök kiemelte: „szeretném világossá tenni, akármilyen migránshullám is indul el, a magyar határrendészeti szervezetek, ideértve a rendőrséget és a honvédséget, képes arra, hogy a jogi, műszaki és a humán erőforrásokat egy biztonságos határzárrá fejlessze, tehát nem kell aggódnunk Magyarország biztonsága miatt addig, amíg egységesek vagyunk, és a magyar emberek és a magyar kormány együtt lép fel az illegális bevándorlással és migrációval szemben”.

A miniszterelnök arról is beszélt: Görögország nem képes, nem tudja, nem akarja megvédeni a határait, így rajta keresztül el lehet jutni a Balkánra, ami hazánknak sok gondot okoz.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Gulyás: 663 milliárd forint kerül a járványügyi alapba
  A kormány magán kezdte a koronavírus-járvány miatt szükséges takarékosságot, így elvon és átcsoportosít a tárcáktól összesen 1345 milliárd forintot, ami a gazdaság védelmére és újraindítására létrehozott alapban áll rendelkezésre. A járvány elleni védekezési alapba 663 milliárd forintot biztosítanak, abba be kell fizetni az idei párttámogatások 50 százalékát, a multinacionális láncokat terhelő kereskedelmi adót, a pénzügyi szektor hozzájárulását és a gépjárműadó önkormányzatoknak járó részét - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton az online kormányinfón.
 • A rendeleti kormányzásról és a lelki patikáról
  Bebizonyosodott, hogy bajban nemzetállami alapon van működőképes megoldás.
 • Magyarországon megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek a járvány elleni védekezésben
  Egy hónapja regisztrálták az első megbetegedéseket Magyarországon, é megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek a koronavírus-járvány elleni védekezésben - emelte ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy a jó idő ellenére is tartsák be az emberek a korlátozó intézkedéseket.
MTI Hírfelhasználó