Székelyföld: Felkészültek a vírus esetleges megjelenésére Hargita megyében
2020. március 13. 10:29

Mintegy 300 személyt tudnának szükség esetén karanténba helyezni Hargita megyében, erre azonban egyelőre nem volt szükség – jelentették be a megyei vezetők a koronavírus témájában tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Ion Proca, Tar Gyöngyi és Borboly Csaba. Megtették az óvintézkedéseket • Fotó: Gábos Albin

A koronavírus kapcsán Hargita megyében foganatosított járványügyi intézkedésekről tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Ion Proca prefektus, Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője és Borboly Csaba megyei tanácselnök Csíkszeredában.

A találkozón ismét hangsúlyozták, hogy a szóbeszédek ellenére nincs egyetlen fertőzött személy sem a megyében, mi több, karanténba sem helyeztek senkit, mindössze házi elkülönítésben van 82 személy. Ezzel Hargita megye az egyik legkedvezőbb helyzetben lévő megyének számít az országban, és a napokban eszközölt szigorításoknak köszönhetően remélik, hogy ez így is marad. Ennek ellenére a vírus megjelenését nem lehet kizárni, ezért megtették a szükséges lépéseket egy esetleges kiélezett helyzet kezeléséhez is. •

Mint Ion Proca elmondta, eddig a megye 25 településén közel 300 személyt tudnának szükség esetén karanténba helyezni, a helyek bővítésén pedig továbbra is dolgoznak. Konvojjal kísérik Tar Gyöngyi arra is kitért, hogy az országos rendelkezések értelmében a határátkelőknél minden veszélyeztetett területről érkezőt megvizsgálnak, és azokat a személyeket, akik nem tapasztalnak tüneteket, de fennáll a veszélye, hogy kapcsolatba kerültek fertőzöttekkel, 14 napra karanténba helyezik.

Tar Gyöngyi - Kép: Gábos Albin

Ezeket a személyeket hivatalos konvojjal kísérik a lakhelyük közelében található karanténközpontokba, Hargita megyén például haladt már át ilyen zárt járműalakzat, célirányosan azonban még egyetlen személyt sem szállítottak a megyébe. Borboly Csaba ezt követően a nyugalom megőrzésének fontosságáról beszélt, és arra kérte a lakosságot, hogy kerüljék a zsúfolt helyeket.

Borboly Csaba - Kép: Gábos Albin

Hozzátette: a megelőzés érdekében a megyei tanács alkalmazottainak többsége a továbbiakban otthonról fog dolgozni, illetve az iktató is zárva tart, ezért a lakosság az info@hargitamegye.ro e-mail címen fordulhat a megyei önkormányzathoz. Borboly továbbá az otthoni munkavégzés lehetőségének biztosítását ajánlotta a magáncégek vezetőinek is. A találkozó végén arról is szó esett, hogy – noha már régen megrendelték, és értesüléseik szerint úton vannak – egyelőre nincsenek a koronavírus-fertőzés kimutatására alkalmas tesztek a megyében. Ezért szükség esetén Kolozsvárra küldenének mintát, így az eredményre legkevesebb egy napot várni kellene. Tar Gyöngyi becslése szerint egy-két héten belül helyben is lehetőség nyílik majd a tesztek elvégzésére.

 Iszlai Katalin

szekelyhon.ro
Címkék:
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó