Montenegróban is megjelent a vírus, Koszovó szükségállapotot vezethet be
2020. március 18. 10:16

Montenegróban is megjelent a koronavírus, az első két esetet kedden regisztrálták, a koszovói elnök pedig a járvány megfékezésének érdekében szükségállapot kihirdetését kérte a parlamenttől.

A montenegrói miniszterelnök kedd este jelentette be, hogy egy Egyesült Államokból 12 napja hazatért idősebb, valamint egy korábban Spanyolországban járt középkorú nőnél mutatták ki a Covid-19 betegséget.

Montenegró volt az utolsó az európai államok sorában, ahol kimutatták a decemberben Kínából kiindult világjárványt okozó SARS-CoV-2 vírus jelenlétét.

Észak-Macedóniában eddig 31 fertőzést regisztráltak. A fertőzöttek között négy egészségügyi dolgozó is van. Az egészségügyi miniszter arra számít, hogy a járvány végéig körülbelül kétezren fertőződhetnek meg az országban. Közölte, arra kell ügyelni, hogy ne ugrásszerűen növekedjen meg a betegek száma, mert akkor összeomolhat az ellátórendszer.

Bosznia-Hercegovinában 34-re nőtt a fertőzöttek száma. Kedden az egész ország területén veszélyhelyzetet hirdettek.

Koszovóban Hashim Thaci elnök azt kérte a parlamenttől, hogy a vírus megfékezése érdekében hirdessenek szükségállapotot. Ez azt is jelentené, hogy katonák vigyáznak a kórházakra és más egészségügyi intézményekre, valamint a határvédelemben is segítenek. A nyugat-balkáni országba, ahol eddig 19 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, vasárnap óta csak a koszovói állampolgárok léphetnek be. Az egészségügyi minisztérium közölte, a fertőzöttek legtöbbje Olaszországból tért haza, vagy kapcsolatba került olyannal, aki korábban Olaszországban járt.

MTI
Címkék:
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó