Elutasította az Európai Bíróság lengyel bíróságok beadványait
2020. március 26. 16:41

Elutasította az Európai Unió Bírósága csütörtökön a lengyel bíróságok beadványait a lengyelországi igazságszolgáltatás átalakításának ügyében - tudatta a luxembourgi székhelyű intézmény sajtószolgálata.

A lengyel igazságszolgáltatás függetlenségét értintő ügyben a varsói és a lódzi regionális bíróság által benyújtott előzetes döntéshozatal iránti kérelmeket arra hivatkozva nyilvánította elfogadhatatlannak az uniós bíróság, hogy a kért jogértelmezés nem szükséges ahhoz, hogy ítéleteiket meghozhassák.

Az egyik ügy Lowicz lengyel város és a lengyel államkincstár között, közpénzből nyújtott támogatások kifizetése iránti kérelem tárgyában folyamatban lévő jogvitával kapcsolatos. A másik ügy pedig három ember ellen 2002-ben és 2003-ban elkövetett bűncselekmények miatt indult büntetőeljárással, amelyben a kérdést előterjesztő bíróságnak a vádlottak büntetésének rendkívüli enyhítését kell elrendelnie amiatt, hogy elismerték a velük szemben felhozott vádakat és együttműködtek a büntető hatóságokkal. A két előzetes döntéshozatal iránti kérelem azt az aggodalmat fogalmazta meg, hogy az adott ügyekben eljáró bírókkal szemben fegyelmi eljárás indulhat, ha ilyen határozatot hoznak. Ismertetésük szerint a közelmúltban olyan jogalkotási reformokat vezettek be Lengyelországban, amelyek következtében kétségessé vált a fegyelmi eljárások bírákkal szembeni objektivitása és pártatlansága, és amelyek sértik a lengyel bíróságok függetlenségét.

A lengyel bírák azt a kérdést tették fel, hogy a bírák fegyelmi felelősségi rendszerére vonatkozó új lengyel szabályozás összeegyeztethető-e a hatékony bírói jogvédelemről szóló uniós joggal.

Az uniós bíróság döntésében megállapította, hogy a lengyel eljárások nem kapcsolódnak az uniós joghoz, azaz a kérdést előterjesztő bíróságoknak nem kell alkalmazniuk az uniós jogot ahhoz, hogy az említett jogi kérdéseket elbírálják. A lengyel bíróságok által kért jogértelmezés tehát nem szükséges ahhoz, hogy ítéleteiket meghozhassák.

Hangsúlyozták ugyanakkor: nem engedhető meg, hogy bizonyos nemzeti rendelkezések alapján a bírákkal szemben fegyelmi eljárást indítsanak amiatt, mert előzetes döntéshozatal iránti kérelemmel fordultak az uniós bírósághoz. A fegyelmi intézkedések ilyen kilátásba helyezése sértheti az érintett bírák lehetőségeit arra, hogy kérdést intézzenek az Európai Unió Bíróságához, valamint az uniós szerződések által az uniós jog alkalmazásával összefüggésben rájuk ruházott bírói feladatok tényleges gyakorlását. A bíróság végezetül kijelentette, hogy a bírói függetlenség lényeges biztosítékát jelenti, hogy a bíráknak ne kelljen fegyelmi eljárásokkal, illetve szankciókkal számolniuk.

MTI
Címkék:
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Járványügyben mindenki kormánypárti
  Sikerült a többséget meggyőznie a kormánynak a koronavírus-törvény hatálya és a járványügyi rémhírterjesztés elleni fellépés kapcsán – közölte legfrissebb, ezer ember telefonos megkérdezésével készített közvélemény-kutatásának eredményét ismertetve a Nézőpont Intézet az MTI-vel.
 • Tisztifőorvos: sok új fertőzött várható Magyarországon
  Várhatóan egyre több embert fertőz meg Magyarországon az új koronavírus, sok új esetet fognak diagnosztizálni - jelentette ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.
 • Magyar égtájak
  A párizsi béketárgyalások idején hazánk területének döntő része idegen katonai megszállás alá került – még az ország fővárosa, Budapest is.
MTI Hírfelhasználó