Várható volt, hogy nem javít a Moody's Magyarország adósbesorolásán
2020. március 28. 00:02

A várakozásoknak megfelelően döntött a Moody's, amikor nem foglalkozott Magyarország minősítésével pénteken, hiszen a koronavírus-járvány egyelőre felmérhetetlen következményekkel járhat a világ és egyben a magyar gazdaságra is - mondták az MTI által megkérdezett elemzők.

Moody's lowers India's GDP growth forecast to 5.3 per cent in 2020 ...

Nagy valószínűséggel a koronavírus-járvány miatt várható negatív gazdasági hatások, illetve az előrejelzések nagyfokú bizonytalansága miatt halasztotta el a Moody's Investors Service hitelminősítő a pénteki napra kijelölt felülvizsgálatot - fogalmazott Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője.
   
Miután Magyarország adósbesorolásának felülvizsgálatára ezúttal sem tettek bejelentést, érvényben maradt a Baa3-as osztályzat, stabil kilátással, a következő felülvizsgálati időpont szeptember 25. - tette hozzá.
   
Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője kifejtette: már régóta magasabb fokozatra kellett volna emelni a hazai adósság besorolását, de a jelenlegi helyzetben nem okozott meglepetést, ennek elmaradása.
   
A koronavírus által okozott globális visszaesés miatt elkerülhetetlen az átmeneti recesszió a hazai gazdaságban is, amit számos érintett ágazat bevételének szinte lenullázódása is alátámaszt. Ennek mértéke, mélysége, hossza, majd a kilábalás meredeksége egyáltalán nem ismert, így a költségvetési és az adósságra vonatkozó hatásait, valamint a kormány várható további gazdaságvédelmi intézkedéseinek költségvetési hatásait sem lehet előre jelezni - mondta az elemző.
   
Emiatt a leminősítés teljesen indokolatlan lett volna, azonban érthető a kivárás a hitelminősítő részéről - tette hozzá, megjegyezve: így várhatóan akkor minősítik fel az országot, ha a gazdaság nem szenved tartós károkat, és a költségvetés is visszaáll a korábbi fegyelmezett pályára. Azonban egy-két évre is szükség lehet ahhoz, hogy ezt a minősítők értékelni tudják, hiszen az adatok mindig később állnak rendelkezésre - tette hozzá.
   
A Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője azt emelte ki: a várakozásoknak megfelelő volt a hitelminősítő döntése, bár egy hónapja még azt tartották valószínűnek, hogy a Moody's legalább pozitívra javítja a jelenlegi besorolást, miután a másik két nagy hitelminősítőnél már egy kategóriával magasabb Magyarország besorolása, és a tavalyi év makrogazdasági folyamatai kiemelkedően kedvezőek voltak.
   
"Ám azóta a világ sokat változott: a koronavírus megjelenése nyomán a piaci bizonytalanság nőtt. A felminősítés eléréséhez szükséges az, hogy a koronavírust az ország gazdasága kis veszteségekkel vészelje át, és a költségvetési hiányt is sikerüljön kordában tartani" - fogalmazott Regős Gábor.

Nem vizsgálta Magyarország adósosztályzatát a Moody's

Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő a péntekre kitűzött időpontban, így nem jelentett be módosítást a "Baa3" szintű osztályzatra, sem annak stabil kilátására.

Ezzel befejeződött Magyarország idei hitelminősítői felülvizsgálati sorozatának első szakasza, amelynek mérlege egy pozitívra javított osztályzati kilátás egy másik globális hitelminősítő, a Standard & Poor's részéről.
   
A Moody's az Európai Unió előírásainak megfelelően előre összeállította az európai államadós-besorolások áttekintésének idei menetrendjét, és a magyar szuverén osztályzat idei első potenciális felülvizsgálati időpontját péntekre tűzte ki.
   
Péntek éjjel Londonban a cég közölte mindazonáltal, hogy ezúttal nem frissítette a magyar államadós-besorolást.
   
A Moody's legutóbb 2016. november 4-én módosította a magyar osztályzatot a kitűzött időpontban: akkor emelte vissza Magyarországot a befektetési ajánlású kategóriába, az addigi "Ba1"-ről a továbbra is érvényes, stabil kilátású "Baa3"-ra javítva a szuverén magyar besorolást.
   
Magyarország azóta - a péntekivel együtt - nyolc előre kitűzött felülvizsgálati időpontban szerepelt a Moody's menetrendjében. Ezek közül a cég hét alkalommal nem hajtott végre újabb felülvizsgálatot, egyszer - 2018. november 23-án - az azóta is érvényben tartott "Baa3" szinten megerősítette a magyar államadós-besorolást és az osztályzat stabil kilátását.
   
A felülvizsgálat nem kötelező a kitűzött időpontokban. Az EU csak annak előzetes beterjesztését írja elő a hitelminősítők számára, hogy tervezett felülvizsgálataikat mikor hajtanák végre az adott évben, de az nem előírás, hogy a kijelölt napokon végre is kell hajtaniuk e vizsgálatokat.
   
A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő az idén összesen hat - egyenként két-két - időpontot jelölt ki a magyar államadós-besorolások vizsgálatára, a kialakult gyakorlatnak megfelelően, más európai uniós szuverén adósok osztályzati felülvizsgálataihoz hasonlóan minden esetben pénteki napokra.
   
A Moody's a magyar szuverén osztályzat második idei felülvizsgálatát szeptember 25-ére tűzte ki.
   
A másik két piacvezető globális hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings a magyar adósosztályzatok mindkét idei felülvizsgálatára ugyanazt a napot, február 14-ét és augusztus 14-ét jelölte ki.
   
A februári időpontban az S&P felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról a hosszú és rövid lejáratú, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek befektetési ajánlású, "BBB/A-2" szintű besorolásának kilátását, mindenekelőtt a magyar gazdaság váratlanul erőteljes növekedési teljesítményével indokolva a lépést.
   
A Fitch Ratings ugyanaznap változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország szintén "BBB" fokozatú államadós-besorolását.

Hitelminősítés - A jövő héten vizsgálja a magyar adósosztályzatot ...
   
A Standard & Poor's a magyar osztályzati kilátás februári javításához fűzött elemzésében még azt jósolta, hogy ha a magyar gazdaságot nem éri külső sokk, a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 3,5 százalék körüli ütemben bővülhet.
   
Az új koronavírus okozta járvány azóta globálissá vált sokkja miatt azonban a nagy londoni elemzőházak folyamatosan és drasztikusan rontják globális és regionális növekedési előrejelzéseiket, és ez alól a közép-európai EU-térség sem kivétel.
   
A londoni elemzői közösségben ugyanakkor vannak olyan prognózisok, hogy a magyar gazdaság felülteljesítő lehet a régióban, és egész éves recesszió nélkül átvészelheti a koronavírus-járvány sokkját.
   
A Moody's a minap maga is felvázolt olyan előrejelzést, amely szerint nem biztos, hogy Magyarország recesszióban tölti az idei évet.
   
E héten összeállított, Londonban ismertetett helyzetértékelésében a cég közölte: kedvező forgatókönyv-változata 1,5 százalékos idei növekedéssel számol a magyar gazdaságban, alapeseti - vagy a legvalószínűbbnek tartott - előrejelzése stagnálást valószínűsít, a negatív forgatókönyv megvalósulása ugyanakkor 5 százalék körüli GDP-visszaesést jelentene 2020-ban.A Moody's hangsúlyozta a tanulmányban, hogy mindhárom forgatókönyve jövőre 2-3 százalék közötti növekedési ütemet feltételez Magyarországon. 

A Standard & Poor's a magyar adósosztályzatra februárban megadott pozitív kilátást mindenesetre azóta is érvényben tartja.

A Moody's Investors Service jelenlegi "Baa3" magyar államdós-besorolása a Fitch Ratings és az S&P módszertanában "BBB mínusz"-nak felel meg.

A Fitch és a Standard & Poor's tavaly egyaránt "BBB"-re javította a hosszú futamú magyar adósosztályzatot, így a Moody's a másik két globális hitelminősítőnél egy fokozattal alacsonyabb besorolást tart érvényben Magyarországra.
    

MTI
Címkék:
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó