Kijevbe várják Orbán Viktort
2020. március 28. 22:04

Kijev és Budapest részéről is megerősítették, amint enyhül a koronavírus miatti helyzet, sor kerülhet Volodimir Zelenszkij ukrán államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozójára. Megbeszélésük sok egyéb mellett a kárpátaljai magyarság jövőjére is nagy hatással lehet.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap online megbeszélést folytatott ukrán kollégájával. Ha nincs járvány, minden bizonnyal személyesen találkoztak volna Budapesten. Dmitro Kulebával megvitatták a koronavírus elleni küzdelem közös lépéseit, szót ejtettek gazdasági és infrastrukturális projektekről a határ menti térségben, Szijjártó Péter felvetésére kitértek a kárpátaljai magyar kisebbség anyanyelvhasználati jogainak biztosítására. Megbeszélésük eredményeként hamarosan megnyílhat a Nagyhódos–Nagypalád határátkelő. Magyarország egy évvel meghosszabbítja az idén júniusban lejáró, Ukrajnának felajánlott ötvenmillió eurós kötött hitelsegély csomagját, amiből Kárpátalján finanszíroznának infrastrukturális fejlesztéseket. Amennyiben az ukrán fél is tartja vállalásait, egészen az ukrán határig leér az M3-as autópálya.

A magyar tárcavezető közlése szerint szóba kerültek a kárpátaljai magyarság nyelvhasználati problémái is. A magyar külgazdasági és külügyminiszter nehéz és érzékeny témának nevezte ezt, amit különösen nehéz ilyen videóformátumban megvitatni. Ugyanakkor ismételten leszögezte: amíg nem történik előrelépés a nyelvi jogok megnyugtató használatában, addig Magyarország fenntartja az Ukrajna–NATO bizottsági ülések blokkolását. Szijjártó Péter úgy fogalmazott, nyitottságot és megértést tapasztalt Dmitro Kuleba részéről, amikor a kárpátaljai magyarság problémáiról esett szó. Bízik abban, hogy az Ukrajnában zajló közigazgatási reform ellenére továbbra is megmaradhat Beregszász-központtal az egyetlen magyar többségű járás.

Az ukrán sajtó is beszámolt a miniszterek egyeztetéséről, ugyanakkor a kijevi külügyminisztérium sajtóanyaga csak a gazdasági jellegű programokra, és a koronavírus elleni közös fellépésre tér ki. A magyar kisebbséget roppant hátrányosan érintő oktatási és nyelvtörvény körüli dilemmáról egy szó sem hangzott el a hivatalos kommünikében. Azt viszont leírták, hogy Dmitro Kuleba háláját fejezte ki partnerének, amiért Magyarország tranzitútvonalat biztosít a Nyugat-Európából hazatérő ukrán vendégmunkásoknak. Az ukrán külügyminiszter azt is nagy örömmel vette tudomásul, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő elfogadta Volodimir Zelenszkij ukrán államfő meghívását, a találkozóra a világjárvány elmúltával kerülhet sor.

Online beszélt egymással a külügyminiszter és kollégája, Dmitro Kuleba Fotó: MTI/KKM

Az egy ideje már napirenden szereplő legmagasabb szintű találkozótól sokat remél a kárpátaljai magyar kisebbség is. Az előző politikai vezetés által jóváhagyott oktatási és nyelvtörvényen ugyanis semmit sem módosítottak, noha Zelenszkij választási ígéretei között az is szerepelt, hogy felülvizsgálják ezen jogszabályokat. Ez nem történt meg, sőt már az új vezetés idején, idén januárban született meg az ukránosítást tovább erőltető középfokú oktatási törvény, amit a járvány terjedésének árnyékában éppen a napokban írt alá Zelenszkij. Eszerint az ötödik osztálytól fokozatosan át kell térni a tananyag államnyelven történő oktatására, így a tárgyak háromötödét nem taníthatnák magyarul.

Dunda György (Ungvár)

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • A kormány célja, hogy megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot
  A kormány célja, hogy szeptember 30-áig megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot, és csaknem háromezer új hely megteremtésével felszámolja a börtönbizniszt - fogalmazott az igazságügyi miniszter hétfőn Veszprémben, tíz büntetés-végrehajtási intézet új épületszárnyainak közös átadórendezvényén.
 • Szegénységi bizonyítvány a sorozatos baloldali vereség
  Az ellenzéki pártok egy évtizede tartó, permanens politikai sikertelensége egyfelől szétesett világképükre, választási és kormányzati stratégiájuk hiányára, másrészt arra vezethető vissza, hogy képtelenek válaszokat adni a nemzeti együttműködés rendszerére és egységes jövőképet kínálni a választóknak – olvasható a XXI. Század Intézet elemzésében.
 • Szobrok, rasszok, alkotmányok, átírt történelem
  Ne legyen kétségünk afelől, hogy a most elindult folyamatok a világháború után – a nyugati blokkban – felépített demokratikus társadalmi rend alapjait kezdhetik ki végleg.
MTI Hírfelhasználó