A szejm elfogadta a lengyel választási törvényt módosító javaslatot
2020. március 29. 09:57

A lengyel parlament (szejm) alsóháza szombatra virradóra elfogadta a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) indítványát, amely a májusi elnökválasztásokra való tekintettel, a Covid-19 járvány miatt lehetővé teszi a hatvan év fölöttieknek és a karanténban lévőknek, hogy levélben szavazhassanak.

Ezzel lényegében a kormányzópárt elérte az érvényben lévő választási törvény átírását, amit az ellenzék hevesen bírál. A módosító javaslatot a válságkezelő gazdasági csomag részeként nyújtotta be. A helyi média szerint 222 képviselő voksolt igennel, 214-en ellene szavaztak, hárman tartózkodtak.

Anita Czerwinska, a PiS szóvivője azzal indokolta a módosítást, hogy a karanténban lévők és a hatvan éven felüliek számára lehetővé teszik állampolgári jogaik érvényesülését, egyúttal óvják biztonságukat ebben a rendkívül nehéz helyzetben. A szóvivő erre alapozva vélekedett úgy, hogy a választási törvény átírásában nincs semmi alkotmányellenes.

Az ellenzéket meglepte ez a lépés, amelyet az alkotmánybíróság korábbi határozata megsértésének tekint. Ez utóbbi ugyanis kimondta: a választási törvény bármilyen módosítása legfeljebb a választások előtt hat hónappal engedhető meg.

Márpedig a lengyelországi elnökválasztás időpontját május 10-re tűzték ki, Mateusz Morawiecki miniszterelnök, valamint Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke eddig is határozottan elutasította a halasztás bármilyen lehetőségét, hangoztatva, hogy nem látnak okot erre.

Megfigyelők egyértelműen azt a szándékot látják a PiS e „manővere” mögött, hogy bebiztosítsa Andrzej Duda hivatalban lévő lengyel elnök újraválasztását. Sokan látják úgy, hogy mivel Duda jelenleg a népszerűségi lista élén áll, májusban ő lenne az esélyes befutó, de ha őszre halasztanák a szavazást, könnyen veszíthet.

Ami az ellenzéket illeti, nem csupán alkotmányossági kifogásai vannak. Arra is felhívja a figyelmet: ha megtartanák májusban a választást, a jelen helyzetben a járvány lehetetlenné tenné a normális kampányt, eközben semmi sem akadályozná meg a kormánypárti Dudát a rendszeres nyilvános szereplésekben. Az AFP egy felmérésre hivatkozva azt írja, hogy a lengyelek 72 százaléka helyeselné a választás elhalasztását.

A választási törvény módosítását ugyanakkor még elutasíthatja a szenátus, abban a testületben ugyanis a konzervatívok nincsenek többségben.

hirado.hu - MTI
Címkék:
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Áder: A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is
  A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is - mondta Áder János államfő a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján, az Országgyűlés emlékülésén, csütörtökön.
 • Szerencsés Károly: A revízió a magyarság számára erkölcsi kötelesség
  Szerencsés Károly a történelemtudomány kandidátusa, habilitált egyetemi docens, az ELTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola alapítója és tanára. Rendszeresen publikál jobboldali napi- és hetilapokban. A békediktátum századik évfordulója alkalmából kérdeztük a Monarchia hamis gyámságáról, a dualizmus bénító erejéről, a revízió és a „magyar igazság” kapcsolatáról, valamint a paradoxonról, a feloldhatatlannak tűnő ellentétről, ami Trianonban rejlik. Kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy a revízió valójában azért bukott el, mert a „győztesek” a nemzetiszocializmus és a fasizmus „szekeréhez kötötték”. Így került szembe a magyarok igazsága egy másik, sokkal dominánsabb igazsággal. Ezek után már nem volt kérdés, hogy melyik érvényesülhetett. A tanulság pedig az, hogy a magyarok számára „erkölcsi kötelesség” bejuttatni a saját igazságukat a regnáló, uralkodó igazság keretei közé. Ettől függ a múltunk és a jövőnk létjogosultsága is.
 • Trianon 100 - Gulyás: a magyar nemzet életben maradt
  A magyar nemzet az egyetlen, amely képes volt véghezvinni azt a csodát, hogy egy sikeres és befejezett gyilkossági kísérlet után és ellenére is életben maradt - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online kormányinfón, a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján.
MTI Hírfelhasználó