Soros pénzéből szűrhet Karácsony
2020. március 31. 00:31

Egymillió eurót ad Budapest balliberális vezetésének Soros György a koronavírus elleni védekezéshez. A pénzügyi spekulációival korábban számos országban tömeges elszegényedést előidéző milliárdos most a szegénység növekedése miatt is aggódik. Karácsony Gergely főpolgármester a hirtelen jött pénzt többek között egy magán egészségügyi szolgáltatónál elvégzendő vírustesztekre fordítaná.

A Nyílt Társadalom Alapítvány (OSA) közleménye szerint Soros György 1 millió euróval, mintegy 357 millió forinttal támogatja Budapestet a koronavírus elleni küzdelemben. „Természetesen köszönjük! A sok kicsi sokra megy. Ennyi” – reagált elsőként Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő Karácsony Gergely főpolgármestert megelőzve. Utóbbi a Facebookon később azt írta: „De jó lenne, ha ezt az adományt kicsinyes és méltatlan félremagyarázások helyett mindenki annak látná, ami: egy nagyvonalú és nemes gesztusnak, érdemi segítségnek”. A Magyar Nemzet megkereste a Főpolgármesteri Hivatalt, ahol elmondták: az adományt a fertőzés elleni védekezéshez szükséges eszközökre, továbbá a kerületi járóbeteg- és alapellátásban dolgozó orvosok és ápolók, valamint a szociális intézményeink munkatársainak vírustesztelésére szeretnék fordítani. Ismert, Karácsony bejelentette: a főváros egy magán egészségügyi szolgáltatóval állapodott meg tesztelésre, a vizsgálatok már a héten megkezdődhetnek. Hozzátették: Soros György adományának felhasználásáról néhány napon belül be fognak számolni a nyilvánosságnak, amint lefolytatták a szükséges tárgyalásokat, és megkötötték a megállapodásokat.

Soros György alapítványa közleményében úgy fogalmaz, hogy a járvány különösen az idősotthonokban élőket és a hajléktalanokat fenyegeti, akikből egyre több lehet, mert sokan veszítik el a munkájukat. A pénzügyi spekulációi miatt számos országban tömeges elszegényedést előidéző Soros szerint a szűkös keretből gazdálkodó önkormányzatok hatalmas szociális problémákkal találják majd szembe magukat. Soros György indoklásában – utalva a második világháború borzalmaira – azt írja: „Jól emlékszem azokra az időkre, tudom mit jelent Budapesten élni rendkívüli körülmények között”. A milliárdos a 2010 őszi vörösiszap-katasztrófa idején egymillió dollárt ajánlott fel az alapítványán keresztül a károsultak megsegítésére. Soros mostani és korábbi adománya eltörpül amellett az évi 8-900 millió dolláros támogatás mellet, amelyet a mintegy 18 milliárd dollárral feltöltött alapítványain keresztül a nyitott társadalom megvalósítása örve alatt politikai, gazdasági céljaira áldoz.

Soros mostani megnyilvánulása nem az első és egyetlen, hogy közismerten gazdag emberek vagy cégek komoly összeget adományoznak a magyarországi koronavírus elleni harcra. Ismert, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MKB Bank Balog Ádám elnök-vezérigazgató kezdeményezésére március 16-án már egymilliárd forintot adományozott a koronavírus-védekezéssel kapcsolatos kormányzati erőfeszítések támogatására. A jelentős részt fővárosi ingatlanfejlesztésekben érdekelt Futureal-Cordia cégcsoport pedig 50 millió forintot adott Budapestnek a járvány elleni küzdelemhez.

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Semjén Zsolt: Trianon
  Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke beszédet mondott Csurgón a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, Szászfalvi László kereszténydemokrata országgyűlés képviselő meghívására a helyi országzászlónál.
 • Donald Tusk szélnek eresztette a néppárti bölcseket
  Magáért beszélt Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár nyilatkozata, Donald Tusk valóban szélnek eresztette a néppárti bölcseket – erősítette meg lapunk kérésére Deutsch Tamás. A Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője szerint a néppárti trió hiába is mondta, hogy jó úton haladnak a megbeszélések a Fidesszel. – Nem volt még példa arra, hogy az elnök inkább tehertételt jelent a pártcsaládnak, mintsem lendítőerőt – véleményezte Donald Tusk elmúlt időszakra jellemző magyarellenes kirohanásait.
 • Tisztifőorvos: kedvező tendencia látható az idősotthonokban
  Kedvező tendencia látható az idősek otthonaiban, nem nőtt a fertőzéssel érintett intézmények száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó