Zelenszkij és Orbán személyes találkozóján dolgozik az ukrán külügy
2020. március 31. 10:02

Ukrajna Külügyminisztériuma dolgozik azon, hogy létrejöhessen Volodimir Zelenszkij elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök személyes találkozója a koronavírus okozta világjárvány ellenére – nyilatkozta Dmitro Kuleba külügyminiszter a Jevropejszka Pravda hírportálnak adott interjújában.

Az ukrán államfő és a magyar miniszterelnök - politic.karpat.in.ua

Az ukrán diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy a két vezető nem „virtuális”, hanem személyes találkozójáról van szó, előreláthatólag április végén, május elején. „Meg tudjuk szervezni a találkozót a biztonsági intézkedések legteljesebb betartásával még úgy is, ha akkorra nem rendeződik teljesen a koronavírussal kapcsolatos helyzet, és maradnak korlátozások” – mutatott rá. Hozzátette: „mindazonáltal a találkozó megtartása attól függ, hogy képes lesz-e a két ország olyan megoldás kidolgozására, amely megszünteti a problémás kérdéseket a kapcsolatainkban, és lehetővé teszi minden blokkolás feloldását.”

Kuleba elmondta, Ukrajna a megbeszéléseken a NATO-val kapcsolatos magyar vétó megszüntetésére fog törekedni az ukrán törvények megváltoztatása nélkül.

Reményét fejezte ki, hogy a feleknek sikerül kijutni a zsákutcából. „Látom a (Szijjártó) Péterrel folytatott megbeszélésekből, hogy kész a megoldás keresésére. Nem lehet olyan, hogy ők ránk kényszerítik a megoldást vagy mi rájuk. Közösen kell megtalálnunk a megoldást, amely kiegyensúlyozza Ukrajna és Magyarország érdekeit” – emelte ki az ukrán külügyminiszter.

politic.karpat.in.ua
Címkék:
MTI Hírfelhasználó