Koronavírus - A cseh kormány a szükségállapot meghosszabbítását kéri
2020. április 1. 21:16

A szükségállapot harmincnapos meghosszabbítását fogja kérni a képviselőháztól a cseh kormány - közölte Adam Vojtech egészségügyi miniszter a kormány szerdai ülése utáni sajtótájékoztatón Prágában.

Adam Vojtech a kormány álláspontját a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos csehországi és nemzetközi helyzettel indokolta.

"A szükségállapot az egyetlen rendszer, amelyben képesek vagyunk kezelni a kialakult válsághelyzetet" - mondta újságíróknak Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke, amely délután foglalkozott a kérdéssel, és ilyen értelmű javaslatot is tett a kormánynak.

A jelenleg érvényes harmincnapos szükségállapot április 11-én jár le. A cseh kormány szeretné ezt a helyzetet, amely számos intézkedés meghozatalát egyszerűbbé teszi, május 11-ig meghosszabbítani. Ez azonban nem a kormány, hanem a képviselőház jogköre. Radek Vondrácek, a testület elnöke bejelentette, hogy a képviselőház ülését április 7-re hívta össze.

Néhány ellenzéki párt jelezte: egyetért ugyan a szükségállapot meghosszabbításával, de csak rövidebb időre. Petr Fiala, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt elnöke, képviselőházi alelnök közölte: pártja a szükségállapot kéthetes meghosszabbítását fogja javasolni. Az esetleges újabb hosszabbításról ismét a parlament döntene. A Cseh Kalózpárt pedig bejelentette: csak akkor fogja támogatni a kormány kérését, ha az közli, hogy mikor és milyen feltételek mellett tervezi a jelenlegi korlátozások enyhítését.  

MTI
Címkék:
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó