Európa Tanács: az emberkereskedelem áldozatainak száma jelentősen nőtt
2020. április 3. 22:02

Az emberkereskedelem áldozatainak száma 44 százalékkal nőtt 2015 óta - írja az 47 tagállamot tömörítő Európa Tanács emberkereskedelem elleni szakértői csoportja (GRETA) pénteken közzétett általános éves jelentésében.

European anti-trafficking experts raise the alarm over labour exploitation

"A tagállamok eltérő módon tartják számon az emberkereskedelem áldozatait, de a rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy számuk majdnem a felével lett több pár év alatt. Alapvető fontosságú, hogy az illetékes hatóságok fokozzák erőfeszítéseiket az emberkereskedelem elleni küzdelemben, valamint az áldozatokat törvényesen megillető segítségnyújtás érdekében" - hangsúlyozta Davor Derencinovic, a szakértői csoport elnöke.

Prof. Davor Derenčinović: Pravna analiza presude hrvatskoj ...

Davor Derencinovic - narod.hr   

A beszámoló áttekinti az Európa Tanács emberkereskedelem elleni fellépésről szóló egyezmény aláíró országai milyen előrelépéseket hajtottak végre végrehajtásában, 12 évvel a megállapodás hatálybalépése után.
   
A 47 tagállamot tömörítő Európa Tanács szakértői kiemelték, hogy az előző értékelő jelentésekben felvetett aggályok kezelése érdekében Magyarországon 2017 szeptemberében elindult az emberkereskedelem feltételezett áldozatainak nyilvántartására szolgáló adatbázis-rendszer, amely releváns szakemberek és a területen tevékenykedő civil szervezetek információival is kiegészült.
   
A jelentés szerint Magyarországon az emberkereskedelem áldozatainak azonosítására jogosult szakmai csoportok listáját kibővítették az áldozatokat támogató, pártfogó felügyelői, valamint jogi segítségnyújtást adó szolgáltatásokkal - állapították meg.
   
Kiemeli továbbá azt is, hogy a magyar igazságügyi minisztérium három támogatási központot hozott létre az áldozatok számára, ezek pszichológiai támogatást nyújtanak és segítik az áldozatokat a büntetőeljárásokra való felkészülésében.
 

MTI
Címkék:
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Áder: A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is
  A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is - mondta Áder János államfő a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján, az Országgyűlés emlékülésén, csütörtökön.
 • Szerencsés Károly: A revízió a magyarság számára erkölcsi kötelesség
  Szerencsés Károly a történelemtudomány kandidátusa, habilitált egyetemi docens, az ELTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola alapítója és tanára. Rendszeresen publikál jobboldali napi- és hetilapokban. A békediktátum századik évfordulója alkalmából kérdeztük a Monarchia hamis gyámságáról, a dualizmus bénító erejéről, a revízió és a „magyar igazság” kapcsolatáról, valamint a paradoxonról, a feloldhatatlannak tűnő ellentétről, ami Trianonban rejlik. Kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy a revízió valójában azért bukott el, mert a „győztesek” a nemzetiszocializmus és a fasizmus „szekeréhez kötötték”. Így került szembe a magyarok igazsága egy másik, sokkal dominánsabb igazsággal. Ezek után már nem volt kérdés, hogy melyik érvényesülhetett. A tanulság pedig az, hogy a magyarok számára „erkölcsi kötelesség” bejuttatni a saját igazságukat a regnáló, uralkodó igazság keretei közé. Ettől függ a múltunk és a jövőnk létjogosultsága is.
 • Trianon 100 - Gulyás: a magyar nemzet életben maradt
  A magyar nemzet az egyetlen, amely képes volt véghezvinni azt a csodát, hogy egy sikeres és befejezett gyilkossági kísérlet után és ellenére is életben maradt - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online kormányinfón, a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján.
MTI Hírfelhasználó