Jó lenne elhalasztani a versenyfesztiválokat
2020. április 4. 21:59

A hazánkban rendezett fesztiválok menedzsmentének mindössze húsz százaléka gondolkodik most abban, hogy más időpontra helyezi a találkozót a koronavírus-járvány miatt, de a szervezők nagy része még kivár a döntéssel. Különösen fontos azoknak a fesztiváloknak a csúsztatásban gondolkodnia, ahol nemcsak az együttlétről és a kikapcsolódásról, de szakmai versenyről is szól a találkozó.

Közölte az első adatokat a Magyar Fesztivál Szövetség arról, hogy mit jelent ennek a hazánkban egyébként meglehetősen népszerű kulturális és turisztikai ágazatnak a világjárvány és az azzal együtt járó közösségi kulturális események moratóriuma.

Eszerint piaci szereplőként a fesztiválok együttes költségvetése 36 milliárd forint, közel 80 milliárd forinttal gazdagítják a nemzeti jövedelmet, továbbá 37.000 embernek biztosítanak munkát. A világjárvány miatt a fesztiválok 15%-a már biztosan elmarad, 20%-a gondolkodik más időpontra való áthelyezésen és 65%-uk pedig még nem döntött erről az évadról.

Közben a szervezők egyéb alternatív megoldásokban, kisebb találkozók szervezésévben vagy újabb technikák használatában, mint például az online streaming szolgáltatás, hidalnák át ezt az időszakot, hogy életben tartsák az ágazatot. Olyan esetben például, mint a Pécsi Országos Színházi Találkozó, ahol nemcsak együttlét, de a szakmai verseny is zajlik, érdemes elgondolkozni, miként lehet a neten stream adásban leadni és értékelni a kiválasztott előadásokat.Ennek azonban feltétele, hogy a darabokról több kamerás jó minőségű felvételek legyenek, amelyekkel a színházak feltételezhetően nem készültek. A zsűri értékelést azonban így nem lehet megtartani, hiszen csak az élő játék alapján pontozható egy előadás. A POSZT tulajdonosainak tehát mindenképpen érdemes egy őszi vagy téli csúsztatásban gondolni, hogy a versenylista ne vesszen el. Közben a színházi találkozót illetően az is kérdéses, sikerült- e Pécs városvezetésének és a Magyar Teátrumi Társaságnak megállapodnia azóta, hogy Magyar Attila POSZT-ot működtető POSZF Nonprofit Kft. ügyvezető lemondott a fesztivál éléről.

Még nem ment füstbe minden. Koncert a Bőköz Fesztiválon Fotó: Havran Zoltán


Márta István a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke lapunknak azt mondta, az opera és a balett fesztiválok, a Most Feszt vagyis a Monodrámaés STúdiószínházi FESZTivál ésa Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál is a halasztásban gondolkodnak jelenleg.

Az sem kizárt, hogy ha nyárra elül a koronavírus-járvány, akkor a meghatározott főben maximalizált kisfesztiválokat engedélyezhetik, hiszen gondoljunk vissza, hogy több mint két hete még a 100 fő alatti rendezvények megtartása néhánynapig engedélyezett volt. Ám ez egyelőre- mint oly sok minden – latolgatás szintjén van.

Mint azt a Magyar Fesztivál Szövetség nyilatkozatában közzétette, afesztiválévad részleges, vagy teljes „bedőlése” a közreműködők, szervezők, vállalkozók és alvállalkozók egzisztenciális ellehetetlenülését vonja maga után. Nagymértékű kezdeményező- és alkotó energia vész semmibe, leszűkülnek a kultúra különféle formáival való közvetlentalálkozás alkalmai, elmarad a közösségi együttlét és összetartozás öröme. Mindezzel egyidejűleg amortizálódnak és nem hasznosulnak a vállalkozók és önkormányzatok fesztiválcélú beruházásai sem.

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Példátlan erőszakhullám sújtja Amerikát
  Chicagótól New Yorkig és Los Angelesig felrobbantak az utcák: újabb erőszak- és gyilkossághullám sújtja az Egyesült Államok nagyvárosait, különösen a feketék által lakott szegénynegyedeket – miközben több demokrata politikus is a rendvédelmi szervek ellen hergel, addig csecsemők és kisgyerekek is golyó általi halált halnak az utcákon.
 • Orbán: a vírus behurcolása ellen kell védekezni
  A koronavírus Magyarországra való behurcolása ellen kell védekezni, minden egyes újabb magyarországi fertőzésnél megtalálható ugyanis valamilyen külföldi "mozzanat" - mondta a miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban.
 • Az Árpád-házi dinasztia négy és fél évezredes DNS-e
  Az archeogenetikai vizsgálatok alapján az Árpád-házi királyok dinasztiája a mai Afganisztán északi részén, az ókori Baktria területén alakult ki 4500 évvel ezelőtt - közölte az emberi erőforrások minisztere pénteken, Budapesten.
MTI Hírfelhasználó