Koronavírus - Dánia és Norvégia kormányai aggódva figyelik a svéd állapotokat
2020. április 4. 22:07

A svéd kormány számára fontosabb a szabadságjogok tiszteltben tartása, mint a védekezés a járvány ellen

A Drottninggatan, a svéd főváros népszerű sétálóutcája (Fotó:MTI/EPA/TT Hírügynökség/Fredrik Sandberg)

Már csaknem kétszáz országban terjed a koronavírus-járvány. Svédországban még egy ilyen veszélyhelyzet miatt még átmenetileg sem hajlandók a személyes jogokat korlátozni. Egy Svédországban élő magyar orvos szerint ott semmi nem kötelező. A hatóság csak kér, az egyén dönt. Azt mondják, nagyon komolyan kell venni a vírust, de nem hoznak szigorú szabályokat, és az érvelés sem következetes. Az egészségügyi dolgozók védőfelszerelésére vonatkozó követelményeken is enyhítettek.

Már csaknem kétszáz országban terjed a koronavírus-járvány. A legtöbb megbetegedést már az Egyesült Államokból jelentik. Európában szinte alig akad olyan ország, ahol ne korlátoznák az emberek mozgását, ahol ne lenne érvényben rendkívüli jogrend, rendeleti kormányzás.

Persze kivételek  ebben is vannak, Svédországban még egy ilyen veszélyhelyzet miatt sem hajlandók, még átmenetileg sem korlátozni a személyes jogokat. Belgiumban alig van lélegeztetőgép, Spanyolországban minden nem létfontosságú gyárat leállítottak. A rendőri és katonai egységek egyre több helyen ellenőrzik a szabályok betartását.

New Yorkban a legrosszabb a helyzet

A bizonyítottan koronavírusos megbetegedések száma a világban csütörtökön átlépte az egymilliós határt. A legfertőzöttebb ország még mindig az Egyesült Államok, azon belül is a kilencmilliós megapolisz, New York van a legborzasztóbb helyzetben.

New Yorkban már annyi halott van, hogy hűtőkamionokban tárolják a holttesteket.

A város 45 nagy hűtőkamionhoz jutott, ezeket részben vásárolta, részben a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség küldte, mert a kórházak és a halottasházak már nem bírták a terhelést. Az egészségügyi hatóság szerint akár két-háromezer halálos áldozata is lehet a kórnak csak az Egyesült Államokban. Közben egy hét alatt hat és félmillió amerikai vesztette el a munkáját a járvány miatt.

Svédországban nem hirdettek rendkívüli jogrendet

Nyugat-Európában is válságos a helyzet. Az észak-olasz városok nem bírják kezelni az  áldozatok naponta százasával növekvő számát. Több város vezetője rendkívüli intézkedéseket léptetett életbe, és a hadsereg segítségével szállítják át a holttesteket más városokba.

Svédországban azonban mintha mi sem történt volna. A baloldali kormány a szabadságjogokat fontosabbnak tartja a védekezésnél, és nem vezetett be semmilyen érdemi korlátozást.

Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója, az M1 Világ című műsorában elmondta, a svéd alkotmányos szabályokban a rendkívüli jogrend kizárólag hadiállapot és háborús veszély esetén hirdethető ki. Hozzátette, a Svédországban bevezetett, a védekezést szolgáló intézkedések enyhék.

Egy Svédországban élő magyar orvos szerint ott semmi nem kötelező. A hatóság csak kér, az egyén dönt. Azt mondják, nagyon komolyan kell venni a vírust, de nem hoznak szigorú szabályokat, és az érvelés sem következetes. Az egészségügyi dolgozók védőfelszerelésére vonatkozó követelményeken is enyhítettek.
Az új koronavírussal fertőzött betegeket rövidujjúban is el lehet látni, és ha például valaki másfél méterre van egy intenzív osztályon a súlyos állapotú betegtől, még maszkot sem kell viselnie. Svédországban jelenleg a  hatezret közelíti a fertőzöttek száma, a halottaké meghaladta a háromszázat.

Nem mindenki osztja a svéd kormány nyugalmát. A szomszédos Dánia és Norvégia kormányai aggódva figyelik a svéd állapotokat.

Úgy fogalmaztak, amikor a svédekre figyelnek, olyan, mintha egy a szomszédban játszódó horrorfilmet néznének.

Magyarországon mindeközben hatályba lépett a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos törvény. A kijárási korlátozásokat a magyarok egyre komolyabban veszik. A kórházparancsnokok is megkezdték munkájukat, felvették a kapcsolatot a kórházigazgatókkal, megkezdték a készletek felmérését.

Eközben folyamatosan érkeznek az újabb és újabb szállítmányok, védőfelszerelésből és azok előállításához szükséges anyagokból naponta két-három repülőnyi is landol Budapesten.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • A kormány célja, hogy megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot
  A kormány célja, hogy szeptember 30-áig megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot, és csaknem háromezer új hely megteremtésével felszámolja a börtönbizniszt - fogalmazott az igazságügyi miniszter hétfőn Veszprémben, tíz büntetés-végrehajtási intézet új épületszárnyainak közös átadórendezvényén.
 • Szegénységi bizonyítvány a sorozatos baloldali vereség
  Az ellenzéki pártok egy évtizede tartó, permanens politikai sikertelensége egyfelől szétesett világképükre, választási és kormányzati stratégiájuk hiányára, másrészt arra vezethető vissza, hogy képtelenek válaszokat adni a nemzeti együttműködés rendszerére és egységes jövőképet kínálni a választóknak – olvasható a XXI. Század Intézet elemzésében.
 • Szobrok, rasszok, alkotmányok, átírt történelem
  Ne legyen kétségünk afelől, hogy a most elindult folyamatok a világháború után – a nyugati blokkban – felépített demokratikus társadalmi rend alapjait kezdhetik ki végleg.
MTI Hírfelhasználó