Prága megakadályozná a kulcsfontosságú cégek külföldi felvásárlását
2020. április 7. 12:47

A cseh kormány hétfőn elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely megakadályozná, hogy a kulcsfontosságú cseh cégek kockázatosnak minősíthető külföldi befektetők tulajdonába kerüljenek - közölte a kormány honlapján.

Karel Havlícek ipari és kereskedelmi miniszter szerint a törvényjavaslat, amelyet még a parlamentnek jóvá kell hagynia, nincs közvetlen összefüggésben a koronavírus-járvánnyal.

 

Havlíček estimates the order for stamps is 128 million

Havlícek - engnews24h.com    

"A törvénynek azt kell megakadályoznia, hogy az érintett vállalatokat olyan külföldi beruházók vehessék át, akiket kockázatosnak lehet minősíteni" - jelentette ki a miniszter.
   
Megjegyezte: a törvény összhangban van az Európai Unió álláspontjával, az Európai Parlament vonatkozó rendeletén alapul, és egyre több uniós állam vezeti be, hogy megvédje az ország kulcsfontosságú infrastruktúráját.
   
"Az előterjesztett törvényjavaslat határozza meg azokat a szabályokat és eljárásokat, amelyek lehetővé teszik a közvetlen külföldi befektetések ellenőrzését Csehország biztonsága, belső és külső rendje védelmének érdekében" - olvasható a weblapon közzétett háttéranyagban.
   
A legérzékenyebb ágazatokban, mint például a hadiipar, a kiemelt fontosságú infrastruktúra vagy a legérzékenyebb technológiák fejlesztése és gyártása, a külföldi jogi személyek kötelesek lesznek engedélyt kérni a cseh hatóságoktól befektetéseikhez. Amennyiben a cseh fél kockázatosnak ítéli meg a befektető személyét, az államnak joga lesz meghatározni a beruházás feltételeit, esetleg megtiltani azt. Az államnak a tranzakció lebonyolítása után öt évig joga lesz azt felülvizsgálni, esetleg megszüntetni - derül ki a dokumentumból.

MTI
Címkék:
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó