Koronavírus - Izraelben a járvány árnyékában készülnek a széder estére
2020. április 8. 12:35

Izraelben a koronavírus-járvány árnyékában, teljes kijárási tilalom közepette készülnek a széder este megünneplésére - jelentette a helyi média.

Szerda délutántól csütörtök délelőttig, az egyiptomi kivonulásra emlékező pészah ünnep kezdetét jelző széder este idejére teljes kijárási tilalmat vezettek be. Az egyes településeken belül sem lehet közlekedni, hogy az emberek ne látogassák meg rokonaikat, külön élő családtagjaikat, hanem otthonaikban ünnepeljenek a fertőzés terjedésének visszafogása érdekében.     

A rendőrség több száz ponton ellenőrzi a forgalmat, miután a városok közti közlekedés már keddtől egészen péntekig tilos. Csakis a létfontosságú munkahelyek dolgozói hagyhatják el lakhelyüket.     

Szerda reggel az El Al izraeli légitársaság, a külügyminisztérium és a védelmi minisztérium közös akciójával Dél-Koreából a koronavírustesztek kiértékeléséhez szükséges és fogytán lévő vegyi anyagot, valamint harmincezer orvosi védőöltözetet szállított Izraelbe a katonai rádió értesülése szerint.     

A szerda este kezdődő pészah előtt Recep Tayyip Erdogan török elnök, valamint Ahmad Tibi parlamenti képviselő személyes közbenjárásával hazatért Izraelbe 110, Törökországban tanuló izraeli arab diák, akik visszatérésük után két hétig karanténba kerülnek.     

Izrael 90 millió sékeles (több mint 8 milliárd forint) szerződést kötött a BGA nevű kínai céggel olyan berendezések vásárlásáról, amelyek lehetővé teszik naponta legalább tízezer koronavírus-teszt elvégzését - tudatta az egészségügyi minisztérium.     

Izraelben szerda reggel csaknem 9500 fertőzöttet tartottak nyilván, akik közül 122-en lélegeztetőgépen vannak. A halálos áldozatok száma 71-re emelkedett.

MTI
Címkék:
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Orbán: nemzeti konzultáció kezdődik
  Nemzeti konzultáció kezdődik a koronavírusról és a gazdaság újraindításának intézkedéseiről - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • A járvány első hulláma hazánkban lecsengőben van
  A koronavírus-járvány első hulláma Magyarországon lecsengőben van, de a vírus más földrészeken még erősen terjed - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.
 • Erdő Péter: Pünkösdkor minden életre kel
  "Ne onnan kezdjük, ahol abbahagytuk!" – ezt kéri Erdő Péter. A bíboros, prímás a kényszerű bezártság tanulságainak levonása mellett arról a lehetőségről beszél, amelyet a mostani újrakezdés, életünk nyitottabbá válása tartogat számunkra.
MTI Hírfelhasználó