Felvidék - Öt szepességi romatelep mintegy 6000 lakója van karanténban
2020. április 9. 22:56

szepesség romatelep koronavírus

TASR-felvétel

Öt szepességi romatelep mintegy 6000 lakóját helyezték karantén alá. A telepeket a rendőrség őrzi.

Erről az iglói (Spiąská Nová Ves) járásbeli Korompa (Krompachy), valamint Zsigra (®ehra) és Ágostháza (Bystrany) községek polgármesterei tájékoztattak csütörtökön. Állításuk szerint a lakók egyelőre fegyelmezettek. A telepeket a rendőrség őrzi.

Iveta Ruąinová, Korompa polgármestere elmondta: éjféltől lezárva tartják a Druľstevná, Hornádska utcákat és a Stará Maąa utca egy részét. A város ezen részein összesen mintegy 1900-2000 lakos él. A város biztosítja számukra az ivóvíz-ellátást, az élelmiszer-kiszállítást, valamint az egészségügyi ellátást is. A rendőrség mellett a karantén betartását a korompai polgárőrség is felügyeli. „Figyelünk, hogy az emberek ne hagyják el a szalaggal körbekerített területet. Ez az első nap, még csak pár óra telt el. Meglátjuk, hogy fognak alakulni a dolgok” – mondta Oliver Horváth polgárőr. A kollégája, Dávid Girga hozzátette: néhányan hordják a védőmaszkot, de néhányan félvállról veszik járványt.

Frantiąek ®iga, Ágostháza polgármestere arról tájékoztatott, hogy mintegy 2000 roma van karanténban. „Eddig minden rendben van, az elején természetesen sok kérdésük volt” – fűzte hozzá. Zsigrán Marián Kandrač polgármester beszámolója szerint a karanténba helyezettek száma meghaladja a 2000 főt.

Ján Mikas tiszti főorvos szerda (április 8.) este tájékoztatott arról, hogy lezárják azokat a romatelepeket, ahol felütötte a fejét az új típusú koronavírus. Igor Matovič (OĄaNO) kormányfő hangsúlyozta: az óvintézkedéssel az emberek egészségét akarják megóvni. Eddig 33 roma közösség soraiban végeztek koronavírus-teszteket.

ujszo.com
Címkék:
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Áder: A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is
  A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is - mondta Áder János államfő a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján, az Országgyűlés emlékülésén, csütörtökön.
 • Szerencsés Károly: A revízió a magyarság számára erkölcsi kötelesség
  Szerencsés Károly a történelemtudomány kandidátusa, habilitált egyetemi docens, az ELTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola alapítója és tanára. Rendszeresen publikál jobboldali napi- és hetilapokban. A békediktátum századik évfordulója alkalmából kérdeztük a Monarchia hamis gyámságáról, a dualizmus bénító erejéről, a revízió és a „magyar igazság” kapcsolatáról, valamint a paradoxonról, a feloldhatatlannak tűnő ellentétről, ami Trianonban rejlik. Kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy a revízió valójában azért bukott el, mert a „győztesek” a nemzetiszocializmus és a fasizmus „szekeréhez kötötték”. Így került szembe a magyarok igazsága egy másik, sokkal dominánsabb igazsággal. Ezek után már nem volt kérdés, hogy melyik érvényesülhetett. A tanulság pedig az, hogy a magyarok számára „erkölcsi kötelesség” bejuttatni a saját igazságukat a regnáló, uralkodó igazság keretei közé. Ettől függ a múltunk és a jövőnk létjogosultsága is.
 • Trianon 100 - Gulyás: a magyar nemzet életben maradt
  A magyar nemzet az egyetlen, amely képes volt véghezvinni azt a csodát, hogy egy sikeres és befejezett gyilkossági kísérlet után és ellenére is életben maradt - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online kormányinfón, a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján.
MTI Hírfelhasználó