Kiberbűnözés - Újabb álhírterjesztőt fogtak el, ezúttal Battonyán
2020. április 10. 10:17

A rendőrök speciális egysége több nyomozást indított közveszéllyel fenyegetés miatt. Olyan cikkek kerültek ugyanis fel az internetre, amelyek a köznyugalomat megzavarták, hazugságok voltak benne a koronavírus magyarországi megjelenésével kapcsolatosan. Többek között ilyenek voltak azok a cikkek is, melyek azt a valótlan hírt terjesztették, hogy Magyarországon már januárban több magyar ember fertőződött meg a kínai eredetű koronavírussal és halt meg a fertőzés miatt, holott ekkor a járvány még nem jelent meg Magyarországon.

What Is Cybercrime? | Definition & Examples | Avast

Illusztráció: avast.com

A rendőrök az elmúlt hetekben több tucat úgynevezett kamuportált, és a hozzájuk kapcsolódó Facebook oldalakat üzemeltető hálózatot találtak.

Az üzemeltetők a köznyugalom megzavarására alkalmas cikkeknek kattintásvadász címet adtak, hogy azokat minél több – a nyomozás adatai szerint alkalmanként több százezer – emberhez juttathassák el.

Miután megírták a cikket, a hálózat tagjai által üzemeltetett közösségi médiában osztották meg, amelyeken gyorsan elterjedtek a valótlan tényállítások. Ezzel
a hálózathoz tartozó oldalak szerkesztőinek az volt a célja, hogy az álhírek minél szélesebb körben terjedjenek és a kattintásszám után minél nagyobb hirdetési bevételre tegyenek szert.

A készenléti rendőrség Kiberbűnőzés Elleni Főosztálya az elmúlt hónapokban több összehangolt akciót hajtott végre, szerdán például Battonyán, ahol rengeteg informatikai eszközt foglaltak le. Az eljárás során egy férfit gyanúsítottként hallgattak ki.

origo
Címkék:
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Ha lejönnek a havasokból
  Bizalmi kérdés, szavahihetőnek tartjuk-e a történészt, amikor azt állítja: igyekszik sokoldalúan bemutatni a különféle élethelyzeteket. Ablonczy Balázst különösen foglalkoztatja, mi mindent fed el Trianon. Traumákról, tévhitekről, illúziókról is olvashatunk a napokban megjelent Ismeretlen Trianon című könyvében.
 • A Magyarország elleni propagandaháború újabb fejezete
  A nyugati média szemében egyfajta kulturális eretnekségnek minősül, hogy a magyar kormány nem hajlandó alávetni magát az Európai Uniót vezető személyiségek tekintélyének, sem a hollywoodi ultraprogresszív konszenzusnak.
 • Az 1938-as Eucharisztikus Kongresszus történészi szemmel
  Mérföldkő - kiszabadították a katolikus világtalálkozó emlékezetét a tévhitek és a marxista történelemértelmezés fogságából.
MTI Hírfelhasználó