Hadsereg: Megelőző egészségügyi felkészítés
2020. április 10. 13:30

Segédápolói ismeretekkel bővítik a harctéri életmentő katonák képességeit a magyar katonákból álló KFOR Harcászati Tartalék Zászlóaljnál. A felkészítés legfontosabb célja az, hogy azok, akik korábban már elsajátították a taktikai sérültellátást, olyan plusz ismereteket kapjanak, amelyek birtokában szükség esetén támogatni tudják az egészségügyi szolgálat munkáját.

20200409-kfor-02

A számos európai országot is sújtó koronavírus-járvány miatt, valamint annak terjedésének megakadályozására a KFOR erők felkészültek és – eleget téve az Egészségügyi Világszervezet előírásainak, ajánlásainak – magasabb szintű higiéniai intézkedéseket vezetettek be.

20200409-kfor-03

A KFOR továbbra is végrehajtja a napi műveleteket, miközben különböző intézkedéseket vezet be annak érdekében, hogy lehetőség szerint csökkentse a vírus terjedését. A misszió katonái – a KFOR és az ENSZ mandátumának megfelelően – folytatják járőr- és megfigyelési tevékenységeiket Koszovóban, támogatva ezzel a koszovói biztonsági erőket annak érdekében, hogy minden lakos számára megteremtsék és fenntartsák a biztonságos környezetet.

20200409-kfor-04


A megelőző intézkedések mellett a feladatok és a kiképzések tovább folytatódnak a magyar katonákból álló KFOR Harcászati Tartalék Zászlóaljnál is. A magyar kontingens közel száz katonája rendelkezik harctéri életmentő képesítéssel (Combat Life Saver – CLS), akik a járványügyi helyzetre való tekintettel vesznek részt a felkészítésen. Olyan ismereteket szereznek és olyan – a betegápolás során alkalmazott – egészségügyi eljárásrendekkel ismerkednek meg, amelyekkel az eddigi felkészítéseik során nem találkoztak. A felkészítés alapvetően arra fókuszál, hogy abban az esetben, amikor megnövekedett beteglétszámnál és különböző súlyosságú állapotban lévő betegek jelennek meg, a katonák képesek legyenek az egészségügyi szakszemélyzet munkáját támogatni.

20200409-kfor-06

apvető járványügyi tevékenységeket sajátítanak el, úgy, mint a beteg környezetének fertőtlenítése és a védőeszközök megfelelő használata. Megtanulják a vérnyomásmérést, a pulzusellenőrzést, a testhőmérséklet-mérést és a fizikális lázcsillapítás lehetőségeit.

20200409-kfor-07

A különböző speciális eszközök – például pulzoxyméter, oxigénmaszk és –palack, vérnyomásmérő, monitor, defibrillátor – megismerése is része a felkészítésnek, amelyek használatára sor kerülhet egy beteg kezelése, ellátása és állapotának ellenőrzése során. Mindezek mellett a kritikus állapotú betegek mozgatásával is megismerkedtek. Cél, hogy a felkészítés során elsajátítottakat a katonák önállóan tudják használni és mindezek mellett, megtanulják a kapott értékeket dokumentálni is.

20200409-kfor-08

„Rendkívül hasznos a felkészítés, hiszen a katonák olyan betegellátási elemekkel ismerkednek meg, amelyekre az általános egészségügyi felkészítéseken nincs lehetőségük. Az eszközök használatán túl speciális ismereteket is elsajátítanak a katonák, amelyek alkalmazásával nem csak egy kialakult járványhelyzet esetén, hanem bármikor a jövőben segíteni tudnak társaiknak” – hangsúlyozta dr. Ézsiás Máté hadnagy, az MH KFOR Kontingens Egészségügyi Központ parancsnoka.

20200409-kfor-05

Kép és szöveg: Sárkány Beáta hadnagy

honvedelem.hu
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • A kormány célja, hogy megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot
  A kormány célja, hogy szeptember 30-áig megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot, és csaknem háromezer új hely megteremtésével felszámolja a börtönbizniszt - fogalmazott az igazságügyi miniszter hétfőn Veszprémben, tíz büntetés-végrehajtási intézet új épületszárnyainak közös átadórendezvényén.
 • Szegénységi bizonyítvány a sorozatos baloldali vereség
  Az ellenzéki pártok egy évtizede tartó, permanens politikai sikertelensége egyfelől szétesett világképükre, választási és kormányzati stratégiájuk hiányára, másrészt arra vezethető vissza, hogy képtelenek válaszokat adni a nemzeti együttműködés rendszerére és egységes jövőképet kínálni a választóknak – olvasható a XXI. Század Intézet elemzésében.
 • Szobrok, rasszok, alkotmányok, átírt történelem
  Ne legyen kétségünk afelől, hogy a most elindult folyamatok a világháború után – a nyugati blokkban – felépített demokratikus társadalmi rend alapjait kezdhetik ki végleg.
MTI Hírfelhasználó